Mansikan satokausi alkaa olla ohi, Pernoossa Suutarin tilalla yksi mansikkapelto antaa vielä satoa — Marko Pullin mielestä kova hellekausi veisi viimeisetkin marjat

Mansikoiden kotipakastajalla alkaa olla kiire.

Ella Karttunen

Kotkan Pernoossa Suutarin tilalla mansikoita kasvattava Marko Pulli uskoo satokauden päättyvän piakkoin.
Kotkan Pernoossa Suutarin tilalla mansikoita kasvattava Marko Pulli uskoo satokauden päättyvän piakkoin.

Tälle viikolle povatut helteet uhkaavat eteläisimpiä mansikkatiloja. Kotipakastajan onkin syytä hakea viimeistään nyt mansikkansa.

Kotkan Pernoossa Suutarin puutarhalla Marko Pulli uskoo mansikan satokauden olevan nyt ohitse.

Yleensä viimeiset marjat myydään Meripäivä-viikolla. — Marko Pulli

– Meillä on vielä yksi keväällä istutettu pelto, joka tuottaa vielä marjoja. Mutta sekin antaa varmaan vain syötävää satoa, ei enää pakastemansikoita.

Pulli uskoo, että pohjoisemmilla mansikkatiloilla satokausi voi venyä pitkäksikin, mutta etelässä kausi katkeaa.

– Meidän leveysasteellamme muutkin mansikanviljelijät uskovat kauden päättyneen, sanoo Pulli.

Kotkan seudulla mansikkakausi alkaa Pullin mukaan yleisimmin juhannuksen tienoilla ja kestää noin neljä viikkoa.

– Meillä Meripäivät on ollut hyvä mittari. Yleensä viimeiset marjat myydään Meripäiväviikolla.

Pullin mielestä viileä alkukausi pidensi tänä vuona mansikan satokautta. Ja lyhyt lämpöjakso kypsytti ensimmäiset marjat varhaisessa vaiheessa.

– Kaikeksi onneksi lämpöjakso ei jatkunut, koska kuivuus ja kuumuus eivät ole hyviä mansikalle. Mansikka tarvitsee aurinkoa ja sateita sopivassa suhteessa, sanoo Pulli.

Mansikkakauden pituus riippuu Pullin mukaan myös lajikkeista. Isoilla tiloilla tuotetaan useita eri lajikkeita, jolloin satokausikin voi venyä pitkäksi.

Mansikkasato oli hyvä

Suutarin tilalla kasvatetaan mansikkaa ainoastaan avomaalla ja vain Polka-lajiketta, joka on suosituimpia pakastemansikoita. Lajike kypsyy aikaisessa vaiheessa.

Mansikkaa Suutarin tilalla kasvatetaan noin 1,5 hehtaarilla ja lisäksi satoa tuo parhaillaan noin 400 vadelman tainta.

Kauden mansikkasatoa Pulli pitää hyvänä. Edes sateet eivät pilanneet marjoja. Sateita myös kaivattiin Pernoossa, jossa mansikkapeltojen kastelumahdollisuudet ovat rajalliset.

– Marjaa on tullut hyvin. Se on ollut isoa ja laatu on säilynyt hyvänä, sanoo Pulli.

Myös mansikan hinta on ollut Pullin mielestä hyvä niin asiakkaalle kuin tuottajalle.

– Alkukaudesta kevään ensimmäisistä marjoista ollaan valmiita maksamaan jopa kahdeksan euroa litralta. Mutta satokauden aikana viiden euron litrahintaa korkeammalle ei pitäisi mennä, sanoo Pulli.

Suomalaisnuoret tulivat pelloille

Suutarin mansikoita myydään omalla torimyynnillä Kotkassa ja Karhulassa.

– Kilomyynti on yleensä se, mikä vetää. Poikkeuksellista tässä kesässä on ollut, että olemme voineet tarjota myös itsepoimintaa, kertoo Pulli.

Poikkeuksellista oli Pullin mielestä myös se, että pelloille löytyi nuoria, suomalaisia poimijoita.

– Kokeilin ensimmäisen kerran, löytyisikö poimijoita. Mielestäni oli hatunnoston arvoista, että nuoret tulivat töihin, sanoo Pulli.

Pullin tilalla oli alkukesän aikana 8-10 nuorta, joista suurin osa jaksoi kauden alusta loppuun.

– Työ on kovaa ja sitä tehdään urakkapalkalla. Yhdessä vaiheessa poiminta oli hankalaa ja hidasta, joten nostin palkkoja. Ei olisi ollut inhimillistä pitää poimijoita suositustaksoilla, sanoo Pulli.

Juttua muokattu 24.7. klo 8.18: Lisätty ingressi ja korjattu otsikkoa.