Yksimielisiä ollaan siitä, ettei lapsista ja nuorista saa säästää — Kotkan kaupunginvaltuusto alkoi maanantaina puida kiistaa herättänyttä säästölistaa

Kotkan kaupunginvaltuusto aloitti säästölistojen käsittelyn ryhmäpuheenvuoroilla maanantaina. Korokkeelle nousemassa kokoomuksen Jari Elomaa.
Kotkan kaupunginvaltuusto aloitti säästölistojen käsittelyn ryhmäpuheenvuoroilla maanantaina. Korokkeelle nousemassa kokoomuksen Jari Elomaa.

Kotkan kaupunginvaltuusto alkoi maanantaina käsitellä kaupungin talouden tasapainottamislistaa, jonka monet säästökohteet ovat herättäneet kiivasta keskustelua. Ryhmäpuheenvuoroissa oltiin yksimielisiä siitä, että lapsista ja nuorista ei voi ainakaan säästää.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Nina Brask totesi kokouksen aluksi, että valtuustoryhmillä on ollut viime päivinä hyvää yhteistyötä. Tasapainotettavaa on silti kaupunginhallituksen esitysten jälkeen jäänyt 4,5 miljoonaa ja tilanne on Braskin mukaan edelleen sietämätön.

— Puoluekannasta riippumatta on todettu selkeästi, että lapsista ja nuorista pidetään huolta takaamalla koulutuksen ja varhaiskasvatuksen. Samoin ennaltaehkäisevistä palveluista, kuten liikunnasta, sanoi Brask.

Sami Virtanen (sd.) totesi Kotkan ongelmiksi heikon työllisyysasteen, ikärakenteen ja väestömäärän laskun. Ne pitää hänen mukaansa ottaa huomioon, kun pyritään löytämään ratkaisuja. — Muuten ollaan sillä tiellä, että aina vain supistamme ja leikkaamme, sanoi Virtanen.

Talouden tasapainotusohjelmasta pitää Virtasen mukaan poistaa kulttuurijohtajan hakuprosessin keskeyttäminen. Hän sanoi, että Kotkaa on aina pidetty kulttuurikaupunkina. — Jos haluamme olla sellainen, meillä pitää olla kulttuurijohtaja.

Virtanen esitti demariryhmän puolesta tutkittavaksi, miten Katariinan uimahallin energiansäästö ja toimintamuutokset vaikuttavat hallin talouteen.

Jari Elomaan (kok.) mukaan valtuustolla on päätettävänä torso ohjelma, josta on karsittu pois asioita, jotka tähtäsivät tämän vuoden talouden tasapainottamiseen. Hän otaksui, että kaupungin henkilöstön lomautuskeskusteluun palataan vielä. Kulttuurijohtajan asemaa voitaisiin hänen mukaansa harkita rakennepaketissa ja valinta tehtäisiin vuoden lopussa.

— Veronkorotuskierre toimii kuten omaa häntäänsä syövä käärme. Ilman talouden rakenteisiin puuttuvia toimenpiteitä veronkorotukset toimivat kuten tuo käärme, sanoi Elomaa. Hän totesi, ettei kokoomus kannata elinvoimalautakunnan lakkauttamista.

Joona Mielosen (vas.) mukaan tasapainotusohjelman suurin ongelma on ollut aikataulu.

— Päätökset pitäisi tehdä kuntalaisia kuulemalla. Tässä asiassa on menty riman ali. Alunperin esitetyistä leikkauksista suurin osa olisi kolahtanut Kotkan houkuttelevuuteen. Onneksi ryhmät huomasivat tämän, eivätkä ryhtyneet leikkaamaan varhaiskasvatuksesta ja opetuksesta. Me tarvitsemme täällä uusia työpaikkoja jotta Kotka pysyy houkuttelevana paikkana asua, totesi Mielonen.

Mielonen kertoi vasemmistoliiton esittävän, että talouden sisällön pitää olla selvillä ennen kuin veroprosentista päätetään.

Annika Aalto-Partanen (vihr.) totesi, että Kotkalla on paljon toimintoja, joita voitaisiin tehdä yhdessä Kymenlaakson muiden kuntien kanssa ja tätä kautta saataisiin aikaan säästöjä.

— Vihreiden valtuustoryhmä on sitä mieltä, että nuorista ja lapsista ei tule säästää. On ollut helppo keskustella muiden ryhmien puheenjohtajien kassa siitä, mitä jätetään pois säästölistalta.

Aalto-Partasen mukaan kaupungin investointilista pitää käydä läpi, eikä kaikilta investoinneilta saa sulkea hanoja. Kaupungin henkilöstön lomautuksia vihreiden ryhmä ei kannata.

Olli Kekkonen (ps.) esitti luottamusmiesten palkkioiden palauttamista edellisen kauden tasolle. Säästöjä perussuomalaisten ryhmä etsisi lisäksi muun muassa Maretariumin lopettamisella tai myymisellä, Cursorin lopettamisella, ja ottamalla kaupunginteatterin kuluista puolet pois. Lisäksi Kymi Sinfoniettan rahoittamisesta pitäisi käydä vakava keskustelu.

— Ei voi olla niin, että meillä on teatteriyhtiö , jota kaupunki tukee 40 eurolla jokaista katsojaa kohden. Koska teatteri on yhtiö, on meidän roolimme vain rahoittaa sitä. Olisi aika miettiä, josko kaiken voisi tuottaa halvemmalla omana toimintoja ja purkaa yhtiö, totesi Kekkonen.

Mikko Almgren (kd.) kiitti kaupunginjohtajaa ja eri toimialojen virkamiehiä kireässä aikataulussa tehdystä tasapainotusohjelmasta. Ohjelma tuli hänen mukaansa kuitenkin valtuutetuille tammikuussa shokkina.

— Alkuperäistä säästölistaa katsoessa tuli mieleen, että Kotkan vetovoima on vaarassa kadota. Siellä on varteenotettavia ehdotuksia tälle vuodelle. Vastaavalainen olisi kuitenkin olla herätteenä jo kymmenkunta vuotta sitten. Alkuperäistä listaa ei voi sellaisenaan toteuttaa, koska eri toimialat menevät jo lujaa tätä vuotta joulukuussa hyväksytyn budjetin mukaisesti, totesi Almgren.

Vesa Levonen (kp.) muistutti esittäneensä yhdessä valtuutettu Heikki Suutarin kanssa neljä vuotta sitten listan, jossa ehdotettiin kymmenen prosentin säästöä talouden rakenteisiin.

— Jos se olisi saatu toteutettua, olisimme toisenlaisessa tilanteessa kuin nyt. Keppiä pitää antaa valtuuston isommille ryhmille, koska te viime kädessä päätätte tässä salissa.

Levosen mukaan on selvää, että lapsista ja nuorista ei voi säästää.

Juttua muokattu 11.2. klo 22.14: korjattu Olli Kekkosen sitaatin ensimmäinen lause. Kaupunki tukee teatteria 40 eurolla katsojaa kohden, ei 40 eurolla lippua kohden.