Nordea: Asuntomarkkinat elpyivät koronasta – Kotkassa asuntolainojen kysyntä oli poikkeuksellisen kovaa, mikä voi selittyä ihmisten hakeutumisella kasvukeskuksista kehyskuntiin

PTT:n mukaan Kotkassa asuntojen hintakehitys poikkesi tavanomaisesta kehityksestä.

Raimo Eerola

Asuntomarkkinat näyttävät toipuneen koronan aiheuttamasta iskusta. Kuvituskuva.
Asuntomarkkinat näyttävät toipuneen koronan aiheuttamasta iskusta. Kuvituskuva.

Asuntolainojen myynti ylitti odotukset viime vuonna, kertoo Nordea. Pankin mukaan Kymenlaaksossa asuntolainoja myönnettiin 11 prosenttia enemmän edellisvuoteen verrattuna. Kotkassa asuntolainakysyntä oli jopa poikkeuksellisen kovaa, sillä kasvua oli 22 prosenttia edellisvuoteen. Haminassa oltiin vuoden 2019 tasolla. Nordea julkisti konsernitason tilinpäätöksen helmikuun alussa. Sen mukaan koko konsernissa asuntoluotot kasvoivat kuusi prosenttia vuoden takaisesta.

Nordean Kotkan konttorinjohtaja Anne Pekkasen mukaan paikallisesti reipasta kasvua selittää mökkibuumi ja sekä halu siirtyä isompiin neliöihin. Lisäksi kysynnässä näkyy etätyön lisääntyminen. Tämän takia ihmiset ovat panostaneet remontteihin ja asunnon vaihtoihin.

Pankin mukaan asuntolainojen lyhennysvapaiden kysyntä on palautunut normaalille tasolle, mikä kielii osaltaan asuntomarkkinoiden toipumisesta koronasta. Poikkeusolot vauhdittivat myös asioinnin siirtymistä yhä enemmän etäkanaviin.

– Yllättävää on alkuvuodesta ollut edelleen jatkuva todella ennätyksellinen asuntolainakysyntä. Suomessa alkuvuoden kysyntä nousee jopa suuremmaksi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, Pekkanen arvioi.

Nordealla on Kymenlaaksossa konttorit Kotkassa, Haminassa ja Kouvolassa.

PTT: Kotkassa kasvu tavallista vauhdikkaampaa

Samansuuntaisia havaintoja asuntomarkkinoista noteerasi esimerkiksi Pellervon taloustutkimus (PTT).

– Asuntomarkkinoiden myönteinen kehitys oli poikkeus viime vuoden negatiivisten talousuutisten joukossa. Se on poikkeuksellista myös kun katsotaan, miten aiemmat talouskriisit ovat asuntomarkkinoihin vaikuttaneet, PTT:n ekonomisti Peetu Keskinen sanoo tiedotteessa.

Kaupunkien vertailussa hintakehitys esimerkiksi Kotkassa poikkesi positiivisesti viime vuosien tavanomaisesta kehityksestä. PTT tarkasteli, miten osakeasuntojen reaalihinnat muuttuivat pandemian aikana, ja tätä verrattiin kunkin kaupungin 10 vuoden keskiarvokasvuun. Kotkassa kasvu on ollut korona-aikana neljä prosenttiyksikköä vauhdikkaampaa kuin yleensä.

– Yksi selitys havaittuihin positiivisiin poikkeamiin kasvukeskuksien ulkopuolella voi löytyä koronapandemian aiheuttamasta asumisvalintojen muutoksesta. Ihmiset ovat pandemian aikana ehkäpä painottaneet asunnon valinnassaan omaa rauhaa, etätyömahdollisuuksia ja kulkuyhteyksiä autolla. Esimerkiksi kehyskunnat, Porvoo ja Kotka ovat hyvien kulkuyhteyksien päässä pääkaupunkiseudulta, jossa osakeasuntojen neliöhinnat ovat huomattavasti korkeammat kuin muualla maassa, PTT toteaa torstaina julkaistussa ennusteessa.

– Pitää kuitenkin muistaa, että tässä tarkastelemme vain osakeasuntojen hintakehitystä. Laajemman kuvan saamiseksi mukaan tarkasteluun tulisi sisällyttää myös omakotitalot, jotka ovat merkittävä osa asuntokantaa monella alueella.

Luetuimmat