Varo taskuvarkaita yleisötapahtumissa — lähes 160 000 suomalaista on kokenut identiteettivarkauden

Päivi Virta-Salo

Identiteettivaras saattaa hankkia tietoja esimerkiksi kirjeistä.

Taskuvarkaudet yleistyvät kesällä suurissa tapahtumissa, joihin kerääntyy paljon ihmisiä yhteen paikkaan.

Identiteetti- eli henkilötietovarkaus voi alkaa lompakon varastamisella, kun varas saa haltuunsa henkilön ajokortin, henkilökortin sekä luottokortteja.

Henkilötietovarkaus voi ilmetä vasta muutaman vuodenkin päästä, kun taas esimerkiksi maksukorttien väärinkäytön uhri huomaa lähes heti.

Turva- ja vakuutuspalveluyritys mySafetyn tutkimuksen mukaan lähes 160 000 suomalaista on kokenut identiteettivarkauden.

Tyypillisemmät varkauden muodot ovat olleet henkilötietojen väärinkäyttö esimerkiksi nettiostoksiin, pikavippeihin tai muihin ostoksiin.

37 prosenttia suomalaisista on huolissaan verkkokauppahuijauksista.

Poliisi ei tutki esimerkiksi alle 10 000 euron vahinkoja, minkä vuoksi identiteettivarkauksissa taloudellinen vahinko voi nousta hyvinkin suureksi.

Puolet taloudellista vahinkoa kokeneista on joutunut maksamaan kokonaan tai osittain varkauden aiheuttamat haitat itse.

— Henkilötietojen avulla varas voi ostaa uhrin nimiin tavaroita esimerkiksi netistä ja tilata ne eri postiosoitteeseen tai -lokeroon. Usein uhrille tulee tieto tilauksista vasta siinä vaiheessa, kun lasku on jo perinnässä, mySafetyn vakuutuskäsittelijä Michael Färdig selventää.

Vinkit identiteettivarkauksien varalle

1. Pidä lompakko tallessa erityisesti paikoissa, joissa on paljon ihmisiä. Lompakkoa ei kannata säilyttää takataskussa tai paikassa, josta se on helppo saada.

2. Säilytä henkilökortit ja maksukortit eri paikoissa.

3. Pidä postilaatikko lukittuna, sillä kesällä henkilötiedot voi varastaa myös postilaatikosta. Postin mukana tulee asiakirjoja, jotka sisältävät henkilötietoja. Mikäli olet pitkään poissa, posti kannattaa siirtää muuhun osoitteeseen, jakelu keskeyttää tai pitää postilaatikko lukittuna.

4. Aseta luottotietoihisi suoja. Voit seurata luottotietojasi henkilötietoturvan avulla, jossa sähköpostiisi tulee ilmoitus reaaliajassa, jos luottotietojasi kysytään.

5. Jos sinulle tulee laskuja tai lainahakemuksia, mitä et tunnista, olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi.

6. Jos isoista tietomurroista uutisoidaan, kannattaa tarkistaa omat tilit ja vaihtaa salasanat.

7. Ole myös tarkkana somessa. Kesän aikana voi yleistyä nettihuijaukset, joissa ystävä, perheenjäsen tai tuttava pyytää sosiaalisen median tai sähköpostin kautta rahallista apua ”hädässä”.

8. Kaikkia kortteja ei kannata ottaa mukaan lomamatkalle ja retkille. Kortit, joita lomalla ei tarvitse kannattaa jättää kotiin tai vaikkapa hotellin turvalokeroon – myös passia kannattaa pitää turvassa tallelokerossa lomamatkan aikana.

9. Jos henkilöpapereita katoaa, pitää aina ilmoittaa poliisille ja varautua siihen, että tietoja voidaan hyödyntää identiteettivarkauteen. Jos maksukortteja katoaa, kannattaa ne sulkea heti.

Turva- ja vakuutuspalveluyritys mySafety

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.