Pääsiäinen voi olla myös taide-elämys

Seppo Sirkka

Joillekin pääsiäinen on vain vapaapäiviä, toisille aikaa yhdessä ololle ja vieraille. Pääsiäinen voi viedä viettäjänsä myös kulttuurin ja taiteen pariin.

— Perinteisten kirkollisten pääsiäistapojen jatkajien joukko on supistunut selvästi. Toisaalta passiot ja esimerkiksi Via Crucis -tyyppiset tapahtumat saavat suuren yleisön vuosittain. Myös pääsiäisyön messu kerää hyvin väkeä, toteaa Suomen ja Skandinavian kirkkohistorian dosentti Esko M. Laine Helsingin yliopiston Teologisesta tiedekunnasta.

— Joulun lisäksi pääsiäinen myös aikaa, jolloin seurakunnissa on erityisen runsaasti tarjolla klassista ja hengellisistä musiikkia. Länsimaisen musiikkikulttuurin suuret perusteokset kuten erilaiset passioteokset keräävät kyllä runsaasti väkeä edelleenkin. Seurakunnissa järjestetään runsaasti pääsiäisnäytelmiä –ja vaelluksia. Vuonna 2015 niitä järjestettiin runsaassa puolessa ev.lut. seurakuntia. Ja jo ihan oman kulttuurihistoriamme näkökulmasta, pääsiäinen on merkittävä juhla, johon liittyvä kuvasto näkyy laajalti länsimaisessa taiteessa, kertoo tutkimuskoordinaattori Jussi Sohlberg Kirkon tutkimuskeskuksesta.

Kaupungeissa nuorten aikuisten maallistuminen ei välttämättä merkitse uskonnottomuuden lisääntymistä, vaan vieraantumista vanhoista perinteistä. On syntymässä uusia, kokemuksellisia perinteitä.

— Yö on nuoremmille sukupolville luonteva aika sosiaaliseen kohtaamiseen. Siksi yömessut ja passionäytelmät toimivat hyvin nuorten aikuisten parissa, kertoo Laine.

Lue lisää aiheesta päivän lehdestä tai Kymen Sanomien mobiilisovelluksesta.

Johanna Vehkaluoto

Johanna Vehkaluoto

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.