Xamk rakentaa Kotkaan, päätti kaupunki osuudestaan mitä tahansa

Sari Tauru

Xamk haluaa siirtyä Metsolasta Kotkansaarelle.
Xamk haluaa siirtyä Metsolasta Kotkansaarelle.

Ammattikorkeakoulu Xamkin toimitusjohtaja ja rehtori Heikki Saastamoinen, mikäli Kotkan kaupunginvaltuusto päättää tulevana maanantaina, ettei se anna valtuuksia jatkaa toiminta-areenan suunnittelua tai asettaa sen toteuttamiselle uusia reunaehtoja, miten näet hankkeen käyvän Xamk:n osalta?

— Ensinnäkin, olen luottavainen siihen, että Kotka etenee Areena-asiassa. Jos niin ei jostain kumman syystä käykään, etenee Xamkin kampus-hanke joka tapauksessa.

Metsola on kampuksen sijainnin kannalta oman aikansa luomus. Kotka ei kasvanutkaan odotetusti, ja kampus on keskustaan nähden syrjässä. Mikäli Kantasataman yhteiskuviohanke ei toteudu, mikä voisi olla kampuksen sijaintipaikka?

— Tämä mahdollisuus rakentaa vierekkäin kampusta ja areena tuli keskusteluun vasta varsin hiljattain. Jo pitkään on valmistauduttu uuden kampuksen rakentamiseen tällaisesta mahdollisuudesta mitään tietämättä. Kotkansaarella on kampukselle useita hyviä sijoitusvaihtoehtoja. Näiden vaihtoehtojen etsinnässä on tehty erinomaista yhteistyötä kaupungin kanssa.

Mikä merkitys uudella kampuksella on koko ammattikorkeakoulun kannalta? Kasvaako vetovoima?

— Uuden kampuksen ja sen keskeisemmän sijainnin toivotaan tietysti kasvattavan Kotkassa järjestettävän koulutuksen vetovoimaa.

Voiko Xamk kääntää katseensa esimerkiksi Mikkelin suuntaan toiminnan painopisteissä mikäli Kotka ei innostu yhteisistä hankkeista?

— Xamk toimii niin laajalti ja tehokkaasti jokaisessa omistajakaupungissaan kuin se vain järkevää ja mahdollista on. Jos toimintaedellytykset jossain kaupungissa heikkenevät, ei se suoranaisesti heijastu jonkin toisen kaupungin kasvuksi, vaan jää lähinnä heikkenevän kaupungin tappioksi. Toisaalta, jos jossain kaupungissa toimintaedellytykset paranevat, on siellä mahdollista jopa kasvaa.

Issu Huovinen

Issu Huovinen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.