Kymenlaakson matkaketjuja monipuolistetaan vuokra-autoilla –ammattikorkeakoulun tempaus kestävän liikkumisen puolesta käynnistyy ensi viikolla

Vertaisvuokrauksessa autoilija voi asettaa pysäköitynä seisovan autonsa vuokralle korvausta vastaan.

Sari Tauru

Autojen vertaisvuokrauksessa autoilija voi asettaa muuten pysäköitynä seisovan autonsa vuokrattavaksi korvausta vastaan.
Autojen vertaisvuokrauksessa autoilija voi asettaa muuten pysäköitynä seisovan autonsa vuokrattavaksi korvausta vastaan.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu käynnistää ensi viikolla tempauksen, jolla kehitetään Kotka-Kouvola yhteysvälin kestävää liikkumista vuokra-autoilla.

– Olemme selvittäneet matkaketjuja ja huomanneet, että tämäntapaiselle palvelulle voisi olla kysyntää, sanoo projektipäällikkö Petri Kähärä Xamkilta.

Kähärän mukaan arkisin autoja näyttäisi havaintojen mukaan olevan tarjolla siellä, missä ihmiset niitä eniten tarvitsevat eli juna-asemilla.

– Tietysti viikonloppuisin myös kaupungin keskustat voisivat olla hyvä paikka vuokrata autoa kaupungista ulos suuntautuville matkoille, sanoo Kähärä.

Autojen vertaisvuokrauspalvelu Blox Car ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk hyödyntävät tutkimusta käytäntöön ja toteuttavat markkinointitempauksen kestävän liikkumisen puolesta.

Markkinointitempaus on osa Xamkin Kotka-Kouvola yhteysvälin kehittäminen -hankkeen toteutusta ja se tähtää kestävän matkustamisen tietoisuuden lisäämiseen.

Hanketta rahoittaa Kymenlaakson liitto.

Tempauksen keskiössä on Blox Car -autojen vertaisvuokrauspalvelu, johon auton omistaja voi lisätä autonsa vuokralle, ja kuka tahansa palveluun rekisteröitynyt voi vuokrata auton käyttöönsä.

Auton omistaja voi itse määrittää vuokrahinnan ja sen, milloin auto on vuokraajien saatavilla.

Palvelu ei pyri korvaamaan muita matkustusmuotoja, vaan täydentämään nykyisiä matkaketjuja.

Blox Car on valtakunnallisesti kestävän kehityksen liiketoiminnallaan kasvanut startup-yritys.

– Moni auton omistaja ei tule ajatelleeksi, että auton omistaminen maksaa keskimäärin useita satoja euroja kuukaudessa, vaikka sitä ei juuri käyttäisikään. Palvelumme avulla auton omistaja voi saada autosta vuokratuloja siltä ajalta, kun ei itse tarvitse autoa ja samalla myös yksittäisen auton käyttöaste paranee, sanoo Santeri Petrell Blox Carista.

Oman autonsa voi asettaa vuokrattavaksi tai hakea itselleen sopivaa autoa vuokrattavaksi osoitteessa .

Taustalla vankkaa tietoa matkustamisesta

Kaakkois-Suomessa tempausta toteutetaan maaliskuun puolesta välistä huhtikuun loppuun.

Tempaus tulee näkymään Kymenlaaksolaisten somessa, Xamkin kampuksilla ja kaupunkien katukuvassa.

Tavoitteena on saada autojen vertaisvuokrauksesta Kymenlaaksoon pysyvää toimintaa ja siten parantaa liikkumisen mahdollisuuksia ja edistää kestävää kehitystä.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun teettämässä selvityksessä ihmisten matkustamisesta havaittiin, että vaikka ihmiset käyttäisivät julkisia liikennevälineitä kuten junaa, usein asemalle saavutaan omalla autolla. Lisäksi jatkaminen asemalta määränpäähän koetaan monesti hankalaksi.

Myös Liikennevirasto on tutkimuksessaan syksyllä 2018 todennut, että yhteiskäyttöautojen lisääntymisellä voi olla merkittävä rooli liikennejärjestelmien täydentäjänä. Ne voivat monipuolistaa matkaketjuja ja näin ollen jopa vähentää tarpeetonta autoilua.

Autojen vertaisvuokrauspalveluiden suurimmat esteet ovat tunnettuuden puute sekä ennakkoluulot niitä kohtaan.