Kaupan alan sopu pitää Prismat ja K-Citymarketit auki – palkat nousevat yleisessä linjassa

Hyväksyttyjen työehtosopimusten piirissä on yli 160 000 työntekijää.

Katja Juurikko

Prismojen ja Citymarketien lakonuhat peruuntuivat perjantaina. Arkistokuva.
Prismojen ja Citymarketien lakonuhat peruuntuivat perjantaina. Arkistokuva.

Prismojen ja K-Citymarketien lakonuhat peruuntuivat perjantaina, kun Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Kaupan liitto hyväksyivät työehtosopimukset kaupan alalla.

Kaksivuotiset sopimukset koskevat kaupan alan työntekijöitä ja esimiehiä. Ne nostavat palkkoja kaksi prosenttia tänä ja edelleen 1,3 prosenttia ensi vuonna. Palkankorotustaso noudattaa muille aloille käynnissä olevalla työmarkkinakierroksella sovittujen sopimusten linjaa.

Kiky-tunneista luovutaan muokkaamalla vuosivapaajärjestelmää.

– Vuosivapaajärjestelmä rakennettiin alalle aikanaan kikyn toteuttamiseksi. Se on koettu toimivammaksi ja oikeudenmukaisemmaksi kuin vanha arkivapaajärjestelmä. Nyt ruuvasimme tätä järjestelmää niin, että aiemman seitsemän päivän sijaan voi ansaita enintään yhdeksän vapaapäivää, kertoo Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala STT:lle.

Osapuolet kuvaavat neuvotteluja vaikeiksi, mutta kertovat olevansa tyytyväisiä sovun löytymiseen.

– Palkankorotusten etupainotteisuus ja kiky-tuntien poistuminen vuosivapaajärjestelmän säilyttäen olivat ne asiat, jotka mahdollistivat sopimuksen hyväksymisen. Lopputulos on parempi kuin lakot, kommentoi PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen tiedotteessa.

Järjestöt julkaisevat yksityiskohtaiset tiedot sopimuksista maanantaina.

PAM jatkaa sovittelukierrosta lauantaina

Sovun piiriin kuuluvat kaupan, vähittäiskaupan esimiesten sekä varasto- ja kuljetusesimiesten työehtosopimukset ja Hankkija Oy:n oma sopimus.

Näistä selkeästi suurin on kaupan työehtosopimus, joka kattaa runsaat 150 000 työntekijää. Vähittäiskaupan esimiesten sopimuksen piirissä on puolestaan noin 9 000 työntekijää, varasto- ja kuljetusesimiesten sopimuksen alla noin 2 600 työntekijää ja Hankkijan sopimuksessa useita satoja työntekijöitä.

Mikäli sopu ei olisi syntynyt, ensimmäiset PAMin julistamat lakot olisivat alkaneet ensi viikolla.

Lakot olisivat ensin koskeneet esimerkiksi S-ryhmään kuuluvan Inex Partnersin logistiikkakeskusta Sipoossa sekä Prismoja. Myöhemmin lakkoon olisivat menneet myös Keskon varastot sekä K-Citymarketit.

Neuvottelutulos saatiin aikaiseksi aiemmin perjantaina. Alan tilannetta oli käsitelty sivutoimisen valtakunnansovittelijan Jukka Ahtelan johdolla. Ahtela onnitteli sovun myötä osapuolia "vastuunkantajina" Twitterissä.

PAM jatkaa sovittelua kiinteistöpalvelualalla lauantaina Kiinteistötyönantajien kanssa. PAM on ilmoittanut lakoista, joista ensimmäiset alkaisivat tiistaista alkaen.

Kaupan alalla on lisäksi kaksi muuta työehtosopimusta, optikoille ja automiehille, jotka Kaupan liitto solmii Erton ja AKT:n kanssa.