Juutalaisten hautausmaalla Haminassa kaadettiin kiviä ja maalattiin hakaristi hautakiveen –  Poliisi kaipaa silminnäkijähavaintoja

Hautausmailla tehtävä ilkivalta on harvinaista Etelä-Kymenlaaksossa. Kaupunginjohtaja Hannu Muhonen on tyrmistynyt ja sanoo, että juutalainen hautausmaa kertoo kaupungin historiasta.

Raimo Eerola

Haminassa vanhalla juutalaisella hautausmaalla on tehty ilkivaltaa.
Haminassa vanhalla juutalaisella hautausmaalla on tehty ilkivaltaa.

Haminan vanhalla juutalaisella hautausmaalla on tehty ilkivaltaa. Kaksi hautausmaalla on kaadettu kaksi hautakiveä ja toiseen niistä on maalattu valkoinen hakaristi. Lisäksi lähialueen postilaatikoihin on jaettu natsimielisiä mainoslehtisiä.

Vanha juutalaisten sotilaiden hautausmaa

Hautausmaa on pieni aidattu alue syrjäisellä paikalla Haminan ortodoksisen hautausmaan läheisyydessä eikä se ole enää käytössä. Hautausmaalle on haudattu Venäjän keisari Nikolai I:n armeijassa olleita juutalaisia sotilaita.

– Sinne ei ole haudattu ketään yli sataan vuoteen, toteaa Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja Yaron Nadbornik.

Mies kertoo, että juutalaisiin hautausmaihin kohdistuva ilkivalta on harvinaista Suomessa.

– Viimeksi sellaista on tapahtunut 1990-luvun alussa Turussa. Tuntuu ikävältä, etteivät ihmiset saa levätä rauhassa haudassaan.

Merkittävä osa Haminan menneisyyttä

Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen on tyrmistynyt. Kaupunginjohtaja kuuli tapauksesta, kun häneen otettiin yhteyttä Helsingin juutalaisesta seurakunnasta.

– Tämä on törkeää hautarauhan rikkomista ja samalla poliittinen ilmaus, jollaiset pitäisi järjestää jossakin muualla kuin hautausmaalla. Ilkivalta on todella valitettavaa ja tyhmää toimintaa, sanoo Muhonen.

Muhonen toteaa, että Haminalle hautausmaa on tärkeä.

– Se on merkittävä osa kaupungin menneisyyttä. Hautausmaa kertoo kaupungin historiasta, venäläisen armeijan ajasta, jolloin täällä oli eri uskontokuntien edustajia.

Muhonen kertoo, että hautausmaa sijaitsee yksityisellä maalla.

– Minulla on sellainen käsitys, että Haminan seudun Suomi-Israel yhdistys on pitänyt hautausmaata kunnossa. Nyt kaupunki kunnostaa hautausmaan ainakin sellaiseen kuntoon kuin missä se oli ennen ilkivallantekoa.

Ilkivalta hautausmailla on harvinaista

Ilkivallasta on tehty rikosilmoitus poliisille. Rikosylikonstaapeli Jarmo Rahkola Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että ilmoitus tehtiin tiistaina.

– Emme tiedä milloin ilkivaltaa on tehty. Silminnäkijät voivat kertoa havainnoistaan soittamalla numeroon 0295 414 500 tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen rikostorjunta.kymenlaakso@poliisi.fi.

Rahkola toteaa, että hautausmailla tapahtuva ilkivalta on harvinaista.

– Ei tällaista onneksi usein tapahdu.