Kotka sai lisävoimia sisäilmaongelmien selvittelyyn — Sisäilma-asiantuntija Risto Karnaattu keskittyy julkisiin kiinteistöihin yhdessä sisäilmaryhmän kanssa

Kotkan kaupunki pyrkii ratkomaan julkisten kiinteistöjensä sisäilmaongelmia entistä keskitetymmin. Lisäavuksi on saatu uusi sisäilma-asiantuntijan määräaikainen vakanssi.

Krista Kierikka

Sisäilma-asiantuntija Risto Karnaattu hakee ratkaisuja Kotkan kaupungin julkisten kiinteistöjen sisäilmaongelmiin yhdessä kaupungin sisäilmaryhmän kanssa.
Sisäilma-asiantuntija Risto Karnaattu hakee ratkaisuja Kotkan kaupungin julkisten kiinteistöjen sisäilmaongelmiin yhdessä kaupungin sisäilmaryhmän kanssa.

Sisäilma-asiantuntija Risto Karnaattu on aloittanut uudessa tehtävässään maaliskuun alussa Kotkan toimitilahallinnossa. Aikaisemmin hän on työskennellyt terveystarkastajana Kotkan kaupungin ympäristöterveydenhuollon palveluyksikössä.

— Sisäilma-asiantuntija on kahden vuoden määräaikainen tehtävä. Haemme askelmerkkejä siihen, kuinka jatkossa toimitaan, kertoo Karnaattu.

Tässä tehtävässä hän hakee ratkaisuja Kotkan kaupungin julkisten kiinteistöjen sisäilma-asioihin yhdessä kaupungin sisäilmaryhmän kanssa ja huolehtii myös tiedottamisesta.

Sisäilmasivustolla koottua tietoa kiinteistöistä

Aiemmin tässä kuussa Kotkan kaupunki avasi sisäilmasivuston, jolle on koottu sisäilmaongelmien vaivaamien koulujen ja viiden päiväkotikohteen tutkimustulokset ja tiedotteet kaupunkilaisten tutustuttaviksi. Asiasta kiinnostuneiden on nyt entistä helpompaa saada tietoa eri kiinteistöjen tutkituista ongelmista. Tavoitteena on lisätä avoimuutta sekä parantaa tiedonkulkua sisäilma-asioiden käsittelyssä.

— Sivustoa kehitetään tulevaisuudessa edelleen, sanoo Karnaattu.

Selkeämpää työnjakoa sisäilma-asioihin

Uuden sisäilma-asiantuntijan vakanssin myötä Kotkan kaupunki pyrkii hoitamaan sisäilma-asioita entistä keskitetymmin. Karnaatun mukaan työsuojelupäällikkö Tommy Larvi on ollut viime aikoina ylityöllistetty sisäilma-asioissa, jolloin muiden lakisääteisten työsuojeluasioiden parissa työskentelyyn ei ole jäänyt paljoakaan aikaa. Toimitilapäällikkö Tero Huuskokin tarvitsisi lisää aikaa omiin töihinsä.

— Nämä sisäilma-asiat veivät todella paljon aikaa usealta ihmiseltä, kertoo Karnaattu.

Rakennusterveyden asiantuntemuksesta on hyötyä

Karnaattu arvelee, että hänen suorittamansa rakennusterveysasiantuntijakoulutus oli hänelle eduksi uuteen tehtävään pääsemisessä. Muissakin kaupungeissa palkataan aina välillä sisäilma-asiantuntijoita.

— Sattui silmään, että Salon kaupunki haki myös muutama viikko sitten tällä nimikkeellä työntekijää, sanoo Karnaattu.

Aiemmin terveystarkastajana työskennellessään hänelle kuuluivat sisäilma-asioissa asunnontarkastukset ja julkiset kiinteistöt, kuten koulut ja päiväkodit.

— Nykyisessä tehtävässäni asunnot ovat jääneet pois. Niiden tilalle ovat tulleet kaikki kaupungin työpaikat.

Krista Kierikka

Terveystarkastaja Emma Muurinen siirtyi tarkastamaan asuntoja ja valvomaan oppilaitoksia.

Emma Muurinen tarkastaa asuntoja ja oppilaitoksia

Terveystarkastaja Emma Muurinen on siirtynyt organisaation sisällä Risto Karnaatun entiseen työtehtävään Kotkan kaupungin ympäristöterveydenhuollon palveluyksikössä maaliskuun alussa. Kotkan vastuualueeseen kuuluu myös Pyhtää.

— Teen asunnontarkastuksia ja valvon myös oppilaitoksia. Työhöni kuuluvat sisäilma-asiat ja säännöllinen valvonta, kertoo Muurinen.

Muurinen on päässyt hyvin vauhtiin uusissa työtehtävissään. Aikaisemmin hän on hoitanut terveystarkastajana elintarvikevalvontaa, majoitustoimintaa, asumispalveluja, uimarantoja ja päiväkoteja, joten uudessa tehtävässä on paljon tuttua.

— Nykytilanteeseen perehtyminen vie kuitenkin oman aikansa, koska kouluja on paljon.

Terveystarkastajan virassa Karnaattu teki keskimäärin 80 asunnontarkastusta vuodessa. Myös Muurinen on päässyt uudessa työssään jo tekemään muutamia asunnontarkastuksia.

Ympäristöpalveluista apua asunnon sisäilmaongelman selvittämiseen

Kun asukas epäilee sisäilmaongelmaa asunnossaan, ensimmäinen askel asian selvittämiseksi voi olla ottaa yhteys ympäristöpalveluihin. Yhteyden saa soittamalla numeroon 05 234 4810. Ympäristöpalvelujen verkkosivuilla kannattaa täyttää asunnon esitietolomake.

— Meillä on jonkin verran mittalaitteistoa, mutta aika pitkälle asunnontarkastukset perustuvat aistinvaraiseen arviointiin. Ohjaamme asiakkaat tarvittaessa tilaamaan jatkotutkimuksia ulkopuolisilta asiantuntijoilta, sanoo Muurinen.

Monet ongelmat voivat myös ratketa ottamalla yhteyttä isännöitsijään. Muurisen vinkki monien sisäilmaongelmien ennaltaehkäisyyn on se, että kannattaa huolehtia riittävästä ilmanvaihdosta.

— Nyt keväällä kannattaa vaihtaa suodattimet ilmanvaihtojärjestelmistä.