Hieno eläin vai karsittava peto?—  Taidegraafikko Juho Karjalainen määrittelee ensin oman susisuhteensa sanomalla EOS

Sudet tulivat teoksiin runoista, joissa niistä ei kyllä puhuta mitään.

Aika monessa Juho Karjalaisen teoksessa on susi. Yhdessä työssä se jolkuttelee kaatuneen kelon edessä. Teoksen nimi on Kotimatka, ja taiteilija on halunnut suden askeleeseen määrätietoisuutta. Kelo on sommitteluelementti, mutta on siinä symboliikkaakin.
Muutamassa teoksessa on sinistä väriä, ja jossakin on selvä ristikuvio. Suomalainen susi?
Karjalainen naurahtaa, että lippuvaikutelma voi hyvinkin syntyä, mutta lippu ei ole ainakaan ainoa tulkinta.
— Tuossa se on Lindenbaumin eli lehmuksen varjo. Tarkoituksena oli tehdä siitä hopeanharmaa, mutta se ei toiminut värinä.
Der Lindenbaum on yksi Wilhelm Müllerin Winterreise-runoista. Ne tunnetaan erityisesti Franz Schubertin säveltämästä laulusarjasta. Karjalainen kertoo kuuntelevansa Winterreisea eli Talvista matkaa hartaasti, ja vaikutuksen häneen ovat tehneet varsinkin runojen nimet. Hän sanoo, että aluksi ne voivat tuntua jopa lapsellisilta, mutta niistäpä löytyy yleisinhimillistä pohdintaa.
Susista niissä ei puhuta mitään. Susikin on vertauskuva.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet