Kesäloma panee suun lujille — alkoholi ja virvoitusjuomat kuluttavat hampaita

All Over Press

Viini on happamuutensa vuoksi haitallista hampaille.
Viini on happamuutensa vuoksi haitallista hampaille.

Kesälomaan liittyvät juhlat, tapahtumat ja saunakaljoittelu lisäävät usein alkoholin käyttöä kesällä. Muiden haittojen lisäksi tämä vaarantaa suun terveyden.

— Sokeripitoiset ja happamat alkoholijuomat aiheuttavat sekä reikiintymistä että hampaiden pinnan syöpymistä eli eroosiota. Eroosio aiheuttaa hampaiden vihlontaa, ja hampaat voivat sekä kulua että lyhentyä. Eroosion syövyttämää hammaskudosta ei saa takaisin, sanoo Mehiläisen johtava hammaslääkäri Erkki Virta tiedotteessa.

Alkoholi kuivattaa suun limakalvoja ja vaikuttaa sylkirauhasiin, jolloin syljen eritys heikkenee. Kuiva suu altistaa limakalvovaurioille ja tulehduksille.

Haitallisimpia hampaille ovat happamuutensa vuoksi siiderit ja viinit. Alkoholijuomien lisäksi hampaita rasittavat energiajuomat, virvoitus- ja light-juomat, maustetut kivennäisvedet marja- ja täysmehut sekä etikkaiset ruuat.

Myös makeiden välipalojen napostelu ja tihentyneet ruokailuvälit rasittavat hampaita. Hedelmät ja marjat suositellaan nautittaviksi kokonaisina, sillä happamina mehumuodossa ne aiheuttavat eroosiota.

Seitsemän vinkkiä hammasterveyden hoitoon

1. Suosi säännöllistä ateriarytmiä.

2. Vältä napostelua aterioiden välillä.

3. Nauti makeat ja happamat juomat aterioiden yhteydessä.

4. Juo janojuomaksi vettä.

5. Nauti ksylitolituotteita aterioiden jälkeen, vähintään kolme kertaa päivässä.

6. Harjaa hampaat säännöllisesti.

7. Uusi hammasharja ja käytä hammaslankaa.

Lähde: Mehiläinen.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.