Haminan suursalko nostetaan pystyyn tänään kello 12.00

Vain kova tuuli voi siirtää salon pystyttämistä.

Antti-jussi Larvio

Suursalko on koottu, joten se on valmiina nostettavaksi pystyyn keskiviikkona puolen päivän aikaan. Nosturit saapuivat paikalle jo tiistaina.
Suursalko on koottu, joten se on valmiina nostettavaksi pystyyn keskiviikkona puolen päivän aikaan. Nosturit saapuivat paikalle jo tiistaina.

Suurlipun salko nostetaan pystyyn Sibeliuskadun kentällä Haminassa keskiviikkona kello 12.00. Suursalkohanketta koordinoivan Kari Hyrkkään mukaan vain kova tuuli voi vaikuttaa salon nostoaikaan.

— Jos ei rajuja puuskia ole, niin nosto tehdään suunnitelmien mukaan. Mitään turhia riskejä emme jokusen tunnin takia kuitenkaan ota, jos kohdalle sattuu jokin tuulipiikki, Hyrkäs toteaa.

Antti-Jussi Larvio, Antti-jussi Larvio

Suursalon huippuun asennetaan ennen nostoa vielä muun muassa lentoestevalo ja lipun nostamiseen liittyviä laitteita.

Salko nousee odottamaan joulukuun alussa siihen vedettävää maailman suurinta Suomen lippua kahden nosturin voimin.

Hyrkkään mukaan 100-metrisen salon kokoaminen kentällä on sujunut ongelmitta ja viimeistelytöihin varattiin tiistai-ilta sekä keskiviikkoaamu. Nostoon mennessä kaikki salon laitteistot on asennettu paikoilleen.

Valettuun alustaansa salko kiinnitetään 24:een halkaisijaltaan 52 milliä olevaan pulttiin. Hyrkäksen mukaan kiinnityksessä on huomioitu pienen säätövaran tarve, kuten pienemmissäkin lippusaloissa. Kun salko on saatu oikeaan asentoon, sen alustassa tehdään Hyrkkään mukaan vielä jälkivalu vahvistamaan kiinnitystä.