Hovioikeus: Kotkalaisäiti jäi lapsensa kanssa Suomeen ilman islantilaisisän lupaa

Kotkalaisäidin perjantai-ilta viime viikolla päättyi painajaismaisesti. Kesken 1,5-vuotiaan lapsen iltapuuron syötön oven taakse joukko viranomaisia.

Helsingin hovioikeus oli antanut päätöksen, jonka mukaan äiti on jäänyt Suomeen ilman lapsen islantilaisen isän suostumusta. Oikeuden mukaan isä ei ollut antanut selvää ja yksiselitteistä lupaa lapsen muutolle Suomeen. Lapsi määrättiin palautettavaksi Islantiin.

Äidin mukaan hovioikeuden päätös oli luvattu perjantaiksi kello 16.15 eli viraston sulkemisaikaan mennessä. Äidin asianajaja oletti päätöksen tulevan niin myöhään, että äiti ja lapsi saisivat olla viikonlopun yli rauhassa.

— Päätös oli kuitenkin mennyt paljon aikaisemmin muille tahoille. Olin aivan järkyttynyt, kun viranomaiset seisoivat kotioveni takana.

Islantilaisen miehen ja kotkalaisnaisen lapsi syntyi Islannissa ja pariskunnalla oli yhteinen koti. Viime syksystä asti äiti ja lapsi alkoivat vierailla ja viettää enemmän aikaa Suomessa. Pariskunnan asiat sujuivat hyvässä yhteisymmärryksessä pääsiäiseen asti.

Vierailuja tehtiin puolin ja toisin, kunnes pariskunta pääsiäisenä riitaantui. Mies ilmoitti tekevänsä ilmoituksen lapsikaappauksesta.

— Siinä kohtaa minua alkoi pelottaa. Lastenvalvoja ja asianajaja neuvoivat minua, etten voi matkustaa enää Islantiin, sillä mies ei päästä meitä pois sieltä.

Tapaus käsiteltiin hovioikeudessa viime viikolla. Oikeudessa isä kertoi myöntäneensä luvan vain lapsen tilapäiseen oleskeluun Suomessa muun muassa käytännön asioiden hoitamisen helpottamiseksi. Oikeus katsoi, että isä ei ollut myöntänyt lupaa lapsen muuttoon.

Lue lisää huomisen Kymen Sanomista.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.