Yhteiskunnan muutokset heijastuvat pääsiäiseen

kai skyttä

Ennen ei pääsiäisenä huviteltu. Yhteiskunnassa tapahtuneet muutokset ovat avanneet monet ovet myös pääsiäisen pyhiksi.

— Vielä jopa 1990-luvulla, pitkänäperjantaina oli voimassa huvikielto. Nyt kaupat, elokuvateatterit ja huvipaikat ovat auki myös silloin, muistelee käytännöllisen teologian professori Jyrki Knuutila Helsingin yliopiston Teologisesta tiedekunnasta.

— Aukio-oloaikojen vapautumisen myötä raja pyhän ja arjen välillä on yhteisöllisesti kadonnut. Perinteistä ovat säilyneet parhaiten ne, jotka on onnistuttu kaupallistamaan tai uudistamaan lähemmäksi perheiden arkea, toteaa Suomen ja Skandinavian kirkkohistorian dosentti Esko M. Laine Helsingin yliopiston Teologisesta tiedekunnasta.

— Suomalaisessa yhteiskunnassa pääsiäisen vietossa näkyy se, että yleisiin tapoihin kohdistuu vähemmän sääntelyä ja kontrollia. Kaupat ja ravintolat voivat olla auki vapaasti ja ylipäänsä pääsiäisen vietto ei ole juurikaan rajattu kotiin tai perhepiiriin, toteaa myös tutkija Veli-Matti Salminen Kirkon tutkimuskeskuksesta.

Johanna Vehkaluoto

Johanna Vehkaluoto

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.