Matkustitko Ruotsin-laivalla viime viikonloppuna? — Matkustaneella aikuisella todettiin tuhkarokkoa

Lasten rokotuskattavuus on parantunut, THL muistuttaa. Kotkassa MPR-rokotteen sai 97,3 prosenttia vuonna 2016 syntyneistä.

Linda Varoma

Kaksi MPR-rokotetta antaa hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan.
Kaksi MPR-rokotetta antaa hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan.

Pääkaupunkiseudulla on todettu tuhkarokkotartunta aikuisella. Terveyden ja hyvinvoinninlaitokselta kerrotaan, että tartunta liittyy aikaisemmin Suomessa vahvistettuun tuhkarokkotapaukseen.

Tuhkarokkoon sairastunut on matkustanut Silja Serenade -laivalla perjantaina 1. helmikuuta kello 17 Helsingistä Tukholmaan. Hän palasi samalla laivalla takaisin Helsinkiin sunnuntaina 3. helmikuuta kello 10.30. Tallink Silja ottaa mahdollisuuksien mukaan erikseen yhteyttä niihin, jotka matkustivat samoilla laivavuoroilla.

THL kehottaa samassa laivassa olleita tarkistamaan rokotesuojansa. Kaksi MPR-rokotetta antaa hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan. Jos oireita ilmaantuu, kehottaa THL olemaan yhteydessä omaan terveyskeskukseen.

Kotkassa rokotekattavuus hyvä

THL muistuttaa, että lasten rokotuskattavuus on Suomessa erittäin hyvä. Erityisesti MPR-rokotteen kattavuus parani vuonna 2016 syntyneiden osalta kahdella prosenttiyksiköllä. Rokotuksen sai noin 96 prosenttia vuonna 2016 syntyneistä.

Kotkassa vuonna 2016 syntyneistä 97,3 prosenttia sai MPR-rokotteen

Valtakunnallisesta rokotusrekisteristä käy kuitenkin ilmi, että kattavuuksissa on eroja eri rokotteiden ja eri alueiden välillä.

— Rokotteista käytävästä julkisesta keskustelusta huolimatta rokottamattomuus on Suomessa harvinaista. Vain noin prosentti lapsista ei ole saanut kansallisen rokotusohjelmaan kuuluvia perusrokotuksia lainkaan kolmeen ikävuoteen mennessä. Kouluikään ehtineistä lapsista ilman perusrokotuksia jää vain 0,5 prosenttia, THL muistuttaa.