Kaakkois-Suomessa rikoksia on ratkottu viimevuotista enemmän — Valepoliisit ja turvapaikanhakijat työllistävät poliisia

Kaakkois-Suomen poliisilaitos on julkistanut uusimmat tilastot tammi—syyskuun aikana sattuneista rikoksista. Poliisin tiedotteen mukaan kaikkien rikoslakirikosten määrä väheni lähes 12 prosenttia. Viime vuonna tammi—syyskuun välillä tehtiin 12 970 rikosta. Tänä vuonna niitä on tehty 11 418 kappaletta.

Rikoslakirikoksia ovat omaisuusrikokset, henkeen ja terveyteen kohdistuneet rikokset, huumausainerikokset ja seksuaalirikokset. Tilastoinnissa ei huomioitu liikennerikoksia.

Lisäksi kuluneena vuotena rikosten selvitysprosentti on parantunut 4,6 prosentilla. Tapauksista on saatu ratkaistua yli puolet eli 51,1 prosenttia.

Omaisuusrikosten selvitysprosentti nousi Kaakkois-Suomen poliisissa 37,1 prosentista 40,8 prosenttiin. Omaisuusrikosten määrä myöskin väheni eniten.

Rikosylikomisario Juha Junkkarin mukaan vähentynyt rikosten määrä ja paremmat selvitysprosentit kulkevat käsi kädessä.

— Meillä on ollut enemmän aikaa tutkia myös vanhempia tapauksia. Tämä näkyy myös pidempinä tutkinta-aikoina, kun olemme saaneet tänä vuonna päätökseen viime vuotisia rikoksia, Junkkari kertoo.

Kuluvana vuotena rikosten tutkinta-aika on kasvanut 114 vuorokaudesta 138 vuorokauteen.

Valepoliisit huolestuttavat poliisia

Junkkarin mukaan tällä hetkellä poliisin huolena ovat erityisesti valepoliisit. Kaakkois-Suomen alueella on tähän mennessä kirjattu 29 tapausta, joissa poliisiksi esiintynyt henkilö on yrittänyt saada ihmisiä luovuttamaan heidän verkkopankkitunnuksensa. Valtaosa rikoksista on jäänyt yritykseksi.

Nämä rikokset yleistyivät keväällä. Kesällä oli hiljaisempaa, mutta syksyllä on kirjattu taas useita tapauksia.

— Tämä ilmiö näyttää jääneen. Yritämme ennaltaehkäistä näitä rikoksia valistamalla ja varoituksilla. Rikokset kohdistuvat yleensä iäkkäisiin ihmisiin, joten myös omaisia täytyy muistuttaa vaaroista, Junkkari kertoo.

Poliisi on partioinut vastaanottokeskuksissa

Turvapaikanhakijat työllistävät poliisia yhä tiedoksiantoihin ja maasta poistamisiin liittyvien asioiden hoitamisella sekä hälytystehtävillä. Poliisit ovat lisäksi tehneet partiointia turvapaikanhakijoiden majoituspaikoissa ja pitäneet koulutuksia.

Kaakkois-Suomen poliisilaitos on poistanut maasta kuluneen vuoden aikana saatettuna kohdemaahan noin viisikymmentä henkilöä ja valvotusti yli 150 henkilöä ja osallistunut lisäksi useampaan niin sanottuun charter-palautukseen. Yksi charter-palautus on lähtenyt Lappeenrannan lentoasemalta.

Tarkasteluajanjaksona ulkomaan kansalaisten tekemien rikosten määrä on vähentynyt 23,58 prosenttia.