Tervasaaressa soi sovinnon fanfaari – Patu Patanen hautasi yksipuolisesti erimielisyydet Hamina Tattoo-organisaation kanssa juhlallisessa seremoniassa

Kaakkois-Suomen maanpuolustussoittokunnan suoritti perjantaina ensi esiintymisensä Hyökyareenalla.

Raimo Eerola

Markkinavouti Pentti Hannula soitti Haminan Tullikamarilla sovinnon fanfaarin.
Markkinavouti Pentti Hannula soitti Haminan Tullikamarilla sovinnon fanfaarin.

Ville Vanhala

Kun Kaakkois-Suomen maanpuolustussoittokunta on soittanut Porilaisten marssin, Haminan markkinavouti Pentti Hannula jää Tervasaaren Tullikamarin portaille hivelemään lainaamansa trumpettia.

Myös muusikkona tunnettu Hannula on saanut torstaina puoliltapäivin yllättävän toimeksiannon: hänet on värvätty soittamaan sovinnon fanfaari.

Tältä vuodelta ensi vuodelle siirretyn sotilasmusiikkitapahtuma Hamina Tattoon tilalle useita tapahtumia Tervasaareen järjestävä Patu Patanen sanoo olevansa valmis hautaamaan sen vihan, piinan ja katkeruuden, mitä hänen ja Hamina Tattoo-organisaation välillä on vuosien myötä ollut.

– Sovinnon kunniaksi nautimme Tattoon 30-vuotisjuhlan kunniaksi valmistettua juhlajuomaa, ettei se pääse Tattoon siirtymisen johdosta pilaantumaan, Patanen sanoo.

Pienoismalli ja matalikko

Tullikamari täyttyy maanpuolustussoittokunnan vihreisiin univormuihin pukeutuneista soittajista, mutta sovinnon seremoniaa ei päästä vielä aloittamaan, koska kapellimestari Inka Puhakka ei vielä ole paikalla.

Kapellimestaria odoteltaessa Patanen esittelee Tulllikamarin katosta roikkuvan, Heikki Helmisen rakentaman Sovinto-nimisen laivan pienoismallin.

– Haminan edustalla on myös Sovinnon Matala-niminen matalikko, minne taas Helmisen Masa ajoi aikanaan laivan karille, Patanen selvittää.

Raimo Eerola

Suomen maapuolustussoittokuntien ylikapellimestari Elias Seppälä kirjoitti nimensä Tervasaaren vieraskirjaan.
Suomen maapuolustussoittokuntien ylikapellimestari Elias Seppälä kirjoitti nimensä Tervasaaren vieraskirjaan.

Sumua sakeampi kateus

Patasen ja Hamina Tattoo-organisaation väliset erimielisyydet juontavat juurensa vuoteen 2012, jolloin Hamina Tattoon ohjelmisto vedettiin pois Tervasaaressa. Patasen mukaan konserttien ja marssiesitysten siirtämistä Tervasaaresta perusteltiin lain vaatimasta järjestyksenpidosta syntyneillä kustannuksilla.

Patanen ei vielä tänäkään päivänä selitystä usko.

– Perimmäinen syy oli kateus, mikä on Haminassa sankempaa kuin Lontoon hernerokkasumu, hän toteaa.

Maanpuolustussoittokunnan muusikot kuitenkin viihtyvät Tervasaaressa mainiosti. Lyömäsoittimia soittava iittiläinen Janne Aalto kertoo vierailleensa Tervasaaressa eri kokoonpanojen mukana useita kertoja.

Sisämaassa asuvalla Aallolle meren rannalla soittaminen on aina elämys. Hän on myös mieltynyt Tervasaaren ja Tullikamarin välittömään ilmapiiriin.

– Melkein tänne jo tulee kuin kotiinsa, Aalto hymähtää.

Raimo Eerola

Patu Patasen mielestä Haminan pitäisi satamakaupunkina järjestää Tattoo-sotilasmusiikkitapahtumia myös meren äärellä.
Patu Patasen mielestä Haminan pitäisi satamakaupunkina järjestää Tattoo-sotilasmusiikkitapahtumia myös meren äärellä.

Kuoleman jälkeinen kaiku

Patanen itse luonnehtii sovinnon seremoniaa karuksi ja koruttomaksi.

Hannula soittaa Sovintolaivan pienoismallin alla Sovinnon fanfaarin, minkä jälkeen poksautetaan pullot auki.

– Anteeksi pyytämättäkin kaikki on annettu anteeksi, Patanen huokaa ja istahtaa tuolille. Hetken ajan hän vaikuttaa väsyneeltä. Patanen tunnustaa, että viimeiset 40 vuotta Tervasaaren isäntänä ja museoidun majakkalaivan S/S Hyökyn epävirallisena kipparina alkavat jo käydä hänen voimilleen.

– Mutta ääntä on pidetty sen verran, että kaiku vastaa vielä kuoleman jälkeenkin, Patanen sanoo.

Uusimmat uutiset