Pyhtään lentokenttä esittäytyy Yhdysvalloissa – Tavoitteena on luoda suhteita yhdysvaltalaisiin puolustusteollisuuden toimijoihin

– Tällaisiin miljardiluokan investointimahdollisuuksiin kannattaa ehdottomasti tutustua kunnolla, toteaa Cursorin toimitusjohtaja David Lindström. Pyhtään kentästä halutaan rakentaa tulevaisuuden ilmailuteknologian kehitysalusta.

Raimo Eerola

Pyhtään kenttä kiinnostaa drone-alan toimijoita jo nyt . Arkistokuva.
Pyhtään kenttä kiinnostaa drone-alan toimijoita jo nyt . Arkistokuva.

Kimmo Seppälä

Pyhtään kentästä kehitetään tulevaisuuden ilmailuteknologian kehitysalusta.
Pyhtään kentästä kehitetään tulevaisuuden ilmailuteknologian kehitysalusta.

Pyhtäälle kehitteillä olevan Helsinki-East Aerodrome -teknologiapuiston eli Pyhtään lentokentän edustajat on kutsuttu mukaan Business Finlandin seuraavalle vierailulle Yhdysvaltoihin 24.–28. helmikuuta.

Business Finland ja Puolustus- ja Ilmailuteollisuus PIA ry järjestävät suomalaisille yrityksille ja tutkimusorganisaatioille tapaamismahdollisuuksia hävittäjätarjouksessa mukana olevien maiden kanssa ja ne pääsevät luomaan suhteita yhdysvaltalaisiin puolustusteollisuuden toimijoihin Washingtonissa.

Matkaan lähtevät kunnanjohtaja Jouni Eho, Redstone Aero Oy:n toimitusjohtaja Esa Korjula ja Cursor Oy:n toimitusjohtaja David Lindström.

–  Hävittäjähankintaan liittyvä teollisen yhteistyön ohjelma on juuri sellainen mahdollisuus, jota varten olemme määrätietoisesti Pyhtään kentän visiota rakentaneet. Kentästä kehitetään tulevaisuuden ilmailuteknologian kehitysalusta, joka varmasti kiinnostaa myös kansainvälisiä puolustus- ja ilmailuteollisuuden toimijoita. Lähdemme Yhdysvaltoihin kertomaan näytöistämme, suunnitelmistamme ja luomaan kontakteja tulevaisuuden yhteistyökumppaneiden kanssa, kertoo Eho.

Kenttä kiinnostaa drone-alan toimijoita jo nyt

Yhtenä yhteistyön osa-alueena ovat dronet ja autonomiset järjestelmät, jotka ovat myös keskeinen osa teknologiapuiston suunnitelmia Pyhtäällä.

– Pyhtäällä on jo nyt näyttöä siitä, että kenttä kiinnostaa kansainvälisiä drone-alan toimijoita. Muun muassa viime kesänä Pyhtäällä järjestettiin ainutlaatuinen GOF-U SPACE -hankkeen koelento, jossa samassa ilmatilassa testattiin sekä miehitetyn että miehittämättömän liikenteen yhteensovittamista sekä lennonjohtojärjestelmiä.

Harvinainen mahdollisuus kansainväliseen yhteistyöhön

Suomi korvaa Hornet-hävittäjät vuoteen 2030 mennessä. Hankintaan liittyy velvoite, jossa voittanut hävittäjätarjoaja ja sen kumppanit tekevät yhteistyötä suomalaisten toimijoiden kanssa 30 prosentilla hankintahinnasta. Yhteistyön kokonaisarvo on yhteensä noin 2–3 miljardia euroa.

Teollisen yhteistyön tavoitteena on esimerkiksi puolustus-, turvallisuus- ja ICT-alan, osaamisen kasvattaminen Suomessa. Hävittäjätarjoajia ovat Boeing, BAES, Dassault, Lockheed Martin sekä Saab. Yhteistyö tuo suomalaisille yrityksille ja tutkimusorganisaatioille uusia kansainvälisiä liiketoimintamahdollisuuksia. Mahdollisuus miljardiluokan yhteistyöhön tulee eteen vain noin kerran 30 vuodessa.

– Tällaisiin investointimahdollisuuksiin kannattaa ehdottomasti tutustua kunnolla. Tasavallan presidentin myöntämä kansainvälistymispalkinto velvoittaa meidät pitämään rimaa korkealla ja verkostoitumaan kansainvälisten toimijoiden kanssa, toteaa Cursor Oy:n toimitusjohtaja David Lindström.

Lentokentän kaavoitus hyväksymisvaiheeseen keväällä

Pyhtään kunta on kaavoittamassa lentokenttäaluetta osana Kirkonkylän osayleiskaavaa. Osayleiskaava on tarkoitus viedä hyväksyttäväksi Pyhtään kunnanvaltuustoon vielä tämän kevään aikana.

– Kunnan kaavoitus lähtee siitä, että se mahdollistaa Helsinki-East Aerodrome kehitysalustan kehittämisen vaiheittain seuraavien vuosien aikana. Uskomme, että 300 hehtaarin kokonaisuus luo uutta työllisyyttä, osaamista ja liiketoimintamahdollisuuksia myös kansainvälisille toimijoille, lisää Eho.