Katariinan meripuiston rannassa etsittiin pelastettavia matkustajalaivan ilmataskuista — Sukeltajien harjoituksessa harjoiteltiin tärkeitä yhteistyötaitoja

Kotkaan tuodut simulaattorit ovat olleet kovassa käytössä reilun viikon ajan.

Maanantain alkaneessa harjoituksessa sukeltajat toimivat neljässä ryhmässä. Toimintamalleja hiottiin vähän yli 6-asteissa merivedessä.
Maanantain alkaneessa harjoituksessa sukeltajat toimivat neljässä ryhmässä. Toimintamalleja hiottiin vähän yli 6-asteissa merivedessä.

Kolmesta simulaattorista etsivät sukeltajat ilmataskuihin jääneitä ihmisiä Katariinan meripuiston itäisellä rannalla maanantaina. Ihmisiä esittivät nuket, sillä meneillään oli kaksipäiväinen rajavartiolaitoksen järjestämä vesisukellusharjoitus. Mukana on noin 50 sukeltajaa pääosin pelastuslaitoksista eri puolilta Suomea.

— Matkustaja-alus on uponnut osittain veteen ja ilmataskuissa on pelastettavia. Jo viime viikolla näitä samoja simulaattoreita käytettiin kansainvälisessä harjoituksessa, jossa oli mukana suomalaisten lisäksi sukeltajia Latviasta, liettuasta ja Ruotsista. Silloin sukellettiin yhtäjaksoisesti 36 tuntia, kertoi luutnantti Arthur Heickell Suomenlahden merivartiostosta.

Harjoituksessa hyttiosastoja oli muun muassa suuressa 20 jalan merikontissa. Seinämiä oli polttoleikattu ja ovia rikottu jo ennen maanantaina alkanutta kahden päivän harjoitusta. Haasteita riitti kuitenkin, sillä yhdessä simulaattorissa sukeltajien piti pystyä paikkaamaan polttoaineputken vuoto konehuoneessa.

Kotkassa hyvät olosuhteet

— Tämä paikka löytyi Kotkasta puolivahingossa harjoittelua varten. Olosuhteet ovat realistisia sukeltamista varten ja syvyyttäkin on riittävästi. Sukeltajan kannalta on tosipaikan tulleessa tärkeää, että asioita on harjoiteltu etukäteen. Toimintamallit hioutuvat ja yhteistyö muiden viranomaisten kanssa helpottuu. Turvallisuus on tietysti asia, jota jatkuvasti korostetaan.

Yhteisen ja mahdollisimman laajan harjoittelun merkitystä painottaessaan Heickell muistuttaa onnettomuudesta, jossa risteilyalus Costa Concordia kaatui Toscanan rannikolla Giglion saaren rantaveteen ja vajosi osittain veden alle vuonna 2012. Onnettomuudessa sai surmansa 32 ihmistä

— Italia käytti pelastustoimissa merivoimien, pelastuslaitoksen sekä merivartioston sukeltajia. He kohtasivat tuolloin toisensa ensimmäistä kertaa.

Kymenlaakson pelastuslaitoksen palomestari Simo Noreman mukaan Katariinan meripuistoon tuodut simulaattorit ovat olleet kovassa käytössä ja sukelluksia on tehty paljon. Eri tilanteissa on harjoiteltu muun muassa teräslevyjen polttoleikkaamista sekä robottikameran ja sukeltajan yhteistyötä.