Ilkka "Ile" Vainio passitettiin kiireesti sairaalaan rutiiniverikokeen jälkeen – Erittäin alhaisen hemoglobiinin syytä selvitellään jo kolmatta päivää

Vainio kuvaa vointiaan tällä hetkellä hyväksi. Hänellä pitäisi olla perjantaina keikka Virolahdella.

Ilkka Vainio

Ilkka Vainio on jo kolmatta päivää sairaalassa Helsingissä. Hän päätyi sairaalaan erittäin alhaisen hemoglobiinin vuoksi.
Ilkka Vainio on jo kolmatta päivää sairaalassa Helsingissä. Hän päätyi sairaalaan erittäin alhaisen hemoglobiinin vuoksi.

Musiikin monitoimimies Ilkka "Ile" Vainio makaa jo kolmatta päivää Helsingissä sairaalassa. Sairaalajakso alkoi maanantaina aivan yllättäen, kun Vainio oli käynyt rutiininomaisissa verikokeissa.

– Olin menossa töihin ja samalla reissulla sovittamaan mittatilauspukua, joka minulle on teetetty tulevaa juhlakiertuetta ja -keikkoja varten. Illalla piti vielä lähteä pelaamaan korista. Vaimo sanoi, että käy samalla verikokeissa, kertoo Vainio.

Mies teki työtä käskettyä. Kävi verikokeissa ja meni töihin. Työpäivä kuitenkin keskeytyi puhelinsoittoon

– Soittivat ja sanoivat, että pitää lähteä äkkiä sairaalaan. Hemoglobiini oli vain 65, kuvailee Vainio.

Miehillä normaalin hemoglobiinin alaraja on 134 grammaa litrassa. Huomattavasti sitä alhaisempi hemoglobiini ei Vainion mukaan ollut aiheuttanut hänelle sen kummempia oireita.

– Vähän ehkä huimasi ja väsytti. Ajattelin, että olen vain väsynyt, kun olen touhunnut niin paljon kaikkea studiossa ja muualla.

Kiitollinen ihmisille, jotka luovuttavat verta

Jorvin sairaalassa Vainiolle alettiin heti siirtää punasoluja. Mies kertoo saaneensa niitä kaikkiaan neljä pussillista.

– Olen kaikille verenluovuttajille äärettömän kiitollinen.

Nyt tapahtunut punasolujen siirto on toinen kerta, kun Vainio on tarvinnut siirtoverta. Ensimmäinen oli reilut 40 vuotta sitten, kun hän 17-vuotiaana juhannusaattona joutui auto-onnettomuuteen.

– Se oli oikea ihmepelastuminen. Menetin pari litraa verta, kertoo Vainio.

Kiitokseksi nuorena saamastaan hoidosta ja verensiirroista Vainio teki myöhemmin hyväntekeväisyytenä sanoituksen Lupa elää –lauluun, joka liittyi Veripalvelun kampanjaan. Kyseinen laulu sopii hänen mukaansa kiitokseksi verenluovuttajille tähänkin hetkeen.

– On upeaa, että ihmiset luovuttavat verta.

Raimo Eerola

Ilkka Vainio oli paikalla, kun Kotkaan aallonmurtajalle istutettiin saarnipuu Juha Vainion kunniaksi ja muistoksi.
Ilkka Vainio oli paikalla, kun Kotkaan aallonmurtajalle istutettiin saarnipuu Juha Vainion kunniaksi ja muistoksi.

Kolme vuotta raittiina ja muutenkin terveellistä elämää

Punasolujen siirron ohessa Vainiolle on sairaalassa tehty monenlaisia tutkimuksia, mutta syy alhaiseen hemoglobiiniin ei ole vielä löytynyt.

– Vatsa on tähystetty, mutta se oli aivan kunnossa. Tutkimuksia on luvassa lisää.

Lokakuussa Ilkka Vainio täyttää 60 vuotta. Omasta fyysisestä kunnosta huolehtiminen on noussut sitä tärkeämmäksi, mitä enemmän ikää on kertynyt.

– Kesällä tulee kolme vuotta täyteen raittiina. Olen kuntoillut paljon ja viettänyt muutenkin terveellistä elämää.

Kunnossa oloa tarvitaankin, sillä juhlavuodesta on tulossa kiireinen. Ei kuitenkaan niin kiireinen, etteikö Vainio ehtisi Kotkaan Meripäiville.

– Kairon omistajien kanssa on sovittu, että esiinnyn siellä Meripäivillä niin kauan kuin elän. Tulen vaikka missä kunnossa.

Sari Tauru

Palloilulajeista koripallo on lähinnä Ilkka Vainion sydäntä. Vainio onkin innokas KTP Basketin fani.
Palloilulajeista koripallo on lähinnä Ilkka Vainion sydäntä. Vainio onkin innokas KTP Basketin fani.

Keikkakalenterissa perjantaina merkintä Virolahdelle

Kotka on Ilkka Vainiolle rakas paikka synnyinkaupunkina ja monesta muustakin syystä. Vainio on tuttu hahmo KTP Basketin ympyröissä ja viihtyy myös Kotkan jalkapallokatsomossa. Nyt hänellä on suunnitelmia myös haminalaisen palloilun suuntaan.

– On Marko Hovin kanssa puhuttu, että pitäisi tehdä laulu Haminan Palloilijoille. Isoisäni oli innokas pesäpallomies, Juha ja minä enemmän koripallomiehiä.

Tämän viikon perjantaina Ilkka Vainion oli määrä esiintyä Virolahdella. Tänään keskiviikkona Vainion tuntuma oli, että keikka hoituu.

– Vointi on nyt hyvä.