Juha Vainio -palkinnon 2017 saa Juha Tapio

Ville Juurikkala

Juha Vainio Rahaston tämän vuotinen tunnustuspalkinto myönnetään lauluntekijä Juha Tapiolle.
Juha Vainio Rahaston tämän vuotinen tunnustuspalkinto myönnetään lauluntekijä Juha Tapiolle.

Juha Vainio Rahaston tämän vuotinen tunnustuspalkinto myönnetään lauluntekijä Juha Tapiolle.

Juha Tapion laulut sijoittuvat Suomi-iskelmän ja Suomi-rockin välimaastoon. Ne ovat vähän kumpaakin eivätkä täysin kumpaakaan. Sen sijaan ne ovat puhdasoppinen esimerkki mies, hyräily ja kitara -tekniikalla syntyneestä musiikista.

— Juha Tapio on synnynnäinen melodikko. Hän löytää ensin sävelten synnyttämän tunnetilan ja alkaa etsiä siihen sopivia sanoja. Hän on sanonut, että ”laulu syntyy aina laulamalla”. Tekstin tehtäväksi jää siirtää tuo laulaen vangittu tunnetila suuremman yleisön aistittavaksi ja arvioitavaksi, luonnehtii voittajan valinnut Juha Vainio Rahaston hallitus.

Juha Tapio on todennut, että laulutekstin syvyys tulee siitä maailmasta, joka on todellinen lauluntekijän päässä silloin, kun sanat löytävät muotonsa. Sanat ovat Juha Tapiolle silta lauluntekijän kuplasta kuulijan arkeen.

Juha Tapion keskeinen sparraaja sanojen valinnassa ja tavujen viilaamisessa on ollut hänen pitkäaikainen levytuottajansa Pekka Ruuska.

Juha Vainio -palkinto ansaitaan kuitenkin lauluilla.

— Juha Tapio on osoittanut, että niihin kannattaa panostaa ja muu tulee niiden mukana, jos on tullakseen. Hänestä kasvoi ensin lauluntekijä, vasta sitten suurien estradien tähti. Hänen tunnetuimmat laulunsa ovat kestäneet viime vuodet kovaa käyttöä radioaalloilla, keikoilla ja karaokeilloissa. Juha Tapio avaa lauluissaan todellisuuden, jota silmät ei nää ensivilkaisulla ja joka vaatii vähän kehtaamista.

Juha Vainio Rahaston hallitus palkitsee Juha Tapion rohkeudesta etsiä omat laulunsa ja liittää perinteinen folk-rockin laulaja-lauluntekijyys osaksi suomalaista iskelmätraditiota.

Kotkalaisen sanoittaja Juha Vainion nimeä kantava palkinto luovutetaan Juha Tapiolle Kotkan Meripäivillä tänään kello 15 Kotkan kauppatorilla. Palkintosumma on 6000 euroa.

Juha Vainion rahastoa hallinnoivat Kotkan kaupunki sekä Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry.

Aikaisemmin Juha Vainion Rahaston palkinnon saaneet

Juice Leskinen

Hector

Vexi Salmi

Pertti Reponen

Heikki Salo

Gösta Sundqvist

Martti Syrjä

Tero Vaara

Tuomari Nurmio

Pekka Ruuska

J.Karjalainen

Anni Sinnemäki

Ismo Alanko

Jorma Toiviainen

Mikko Alatalo — Harri Rinne

Edu Kettunen

Pauli Hanhiniemi

Sinikka Svärd

Dave Lindholm

Maija Vilkkumaa

Mikko Kuustonen

Samuli Putro

Chrisse Johansson

Timo Kiiskinen

Pelle Miljoona

Paula Vesala

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat