Kotkassa todettiin tuhkarokkotartunta päiväkoti-ikäisellä lapsella — Rokottamaton lapsi on oleillut ulkomailla

Tartunnan saanut lapsi oli tartunnan jälkeen Kanervan päiväkodissa. Päiväkodin muut lapset ovat rokotettuja.

Kansallisessa rokotusohjelmassa tuhkarokkoa vastaan annetaan MPR-rokotus.
Kansallisessa rokotusohjelmassa tuhkarokkoa vastaan annetaan MPR-rokotus.

Kotkassa on todettu tuhkarokkotartunta. Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsoten tiedotteen mukaan tartunta on todettu päiväkoti-ikäisellä lapsella, joka on oleillut ulkomailla. Lapsen epäillään altistuneen virukselle ulkomailla. 

Sairastunutta lasta ei ole rokotettu. Hän on tartuttavuusaikana ollut päiväkodissa, yksityisellä lääkäriasemalla sekä Kymenlaakson keskussairaalan päivystyksessä. Mahdollisia altistuneita on kartoitettu ja suurin osa heistä tavoitettu.

Kymsoten tartuntatautien yksikkö ottaa yhteyttä altistuneisiin. Tarvetta hakeutua itsenäisesti tarkastuksiin ei Kymsoten mukaan ole. 

Tartunnan saanut lapsi on ollut Kanervan päiväkodissa lomien jälkeen 10.—15. tammikuuta. Päiväkodissa on tuolloin mahdollisia altistuneita ollut 45 lasta ja henkilökunta. Päiväkodin rokotekattavuus on hyvä ja kaikki lapset rokotettuja. Huoltajille on ilmoitettu tartunnasta.

Kotkan kaupungin viestinnästä kerrotaan, että tartunta ei muuta Kanervan päiväkodin arkea ja päiväkoti on normaalisti auki.

Suomessa ei tuhkarokkoa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan tuhkarokko tarttuu erittäin herkästi. Tuhkarokkovirukset säilyvät tartuttavina huoneilmassa ja pinnoilla jopa kaksi tuntia sen jälkeen, kun tartuttava henkilö on poistunut.  

Kansallisen rokotusohjelman MPR-rokotuksilla kotoperäinen tuhkarokko on saatu hävitettyä Suomesta. THL:n mukaan vuosittain todetaan noin 0—5 tuhkarokkotapausta, joissa tartunta on saatu ulkomailta.

Rokon ensioireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet. Ihottuma alkaa 3—5 päivän kuluttua ensioireista. Tuhkarokkoon ei ole olemassa lääkettä. Sen sairastaminen antaa elinikäisen immuniteetin.