Toimittajien tärpit: 20 ideaa siitä, mitä syyslomalla voi tehdä Kymenlaaksossa koronasta huolimatta

Pimeä antaa oivan pelikentän taskulamppuhipalle, yhdessä oleskelun voi käyttää hyödylliseen oppimiseen ruokaa valmistaen lasten kanssa tai entäpä saunominen pitkän kaavan mukaisesti.

Sami Saarenpää

Kotisauna kuumaksi ja löylypäivä pitkän kaavan mukaisesti on yksi tapa viettää lomaa.
Kotisauna kuumaksi ja löylypäivä pitkän kaavan mukaisesti on yksi tapa viettää lomaa.

Kymen Sanomien toimittajat listasivat omat suosikit eli tärpit siitä, mitä tehdä syyslomalla kotimaisemissa. Etelä-Kymenlaakson koululaisten ja opiskelijoiden syysloma käynnistyy ensi maanantaina 19. lokakuuta.

Viikolla 42 on meneillään on pääkaupunkiseudun koululaisten lomaviikko, mikä näkyy myös palveluissa Kymenlaaksossa.

Kävelyllä aloitetaan

1. Syyskävely Santalahden luontopolulla. Eväät mukaan tai lämmintä kaakaota termariin ja ihailemaan 1500 miljoonaa vuotta vanhoja kallioita ja Suomen kauneinta merimaisemaa.

2. Suppilovahveroretki metsään. Nyt on paras aika kerätä pieni sienisaalis ja opettaa mukulat tunnistamaan klassinen herkku. Suppiksia voi löytää ihan omasta lähimetsästä.

3. Leffailta kotona. Hyvä elokuva, kulhollinen sipsejä ja pellillinen mokkapaloja tai suklaalevy kaveriksi.

4. Saunailta. Hyvät juomat ja salaatti pöytään ja lapsille erikoislupa pelata tietokoneella tai kännykällä niin paljon kuin haluaa illan aikana. Varmasti saa olla aikuisetkin rauhassa löylyissä.

5. Elokuvamaraton eli jokainen saa valita oman lempileffansa, jota katsotaan yhdessä.

Aulikki Elo

Milloin soittelit viimeksi?
Milloin soittelit viimeksi?

Musiikkia kehiin

6. Musisointihetki. Onko pianon kansi pysynyt pitkään kiinni tai ehkä kitara kaipaa pientä viritystä? Etsi YouTubesta ohjevideo mieluisaan musiikkikappaleeseen ja opettele soittamaan se.

7. Pitkä kävely metsässä ja rannalla lasten ja koiran kanssa.

8. Lautapelit: jokainen saa valita oman lempipelinsä vuorollaan.

9. Virtuaaliset treffit verkon välityksellä ystäväporukan kesken. Jokainen voi juhlia turvallisesti omassa kodissaan, mutta voi silti pitää hauskaa kavereiden kanssa.

10. Museokierros Etelä-Kymenlaakson museoissa.

Tiina Mutila

Wingspan -peliä pelaamassa Riina Niskakangas (vas.), Janne Kalmari, Antti Yli-Tainio ja Oskari Männikkö. Lautapelit ylipäätään voi olla mukavaa ohjelmaa syyslomaan.
Wingspan -peliä pelaamassa Riina Niskakangas (vas.), Janne Kalmari, Antti Yli-Tainio ja Oskari Männikkö. Lautapelit ylipäätään voi olla mukavaa ohjelmaa syyslomaan.

Naamiot päällä juhlimaan

11.Take away -illallinen. Ravintolaillallisen voi nauttia myös kotona, ja samalla tukea paikallisia ravintoloita.

12. Halloween-juhlat voisi kanssa järjestää muksujen kanssa tai jopa aikuisten kesken ja sellaiset naamiaisasut ja naamiot päälle ettei aerosolit lentele.

13. Nyt kannattaa mennä kalaan. Jos tuulee kalastetaan rannalta ja jos ei tuule ja on vene, voi mennä hienoon syksyiseen saaristoon.

14. Lapset isovanhempien mukaan mökille.

15. Kirpputorikierros maskeilla.

Kai Skyttä

Metsä kutsuu syyslomalla.
Metsä kutsuu syyslomalla.

Retki lähellä

16. Kävelyretki ihan lähelle puistoon tai pikkumetsään reppueväät mukana. Jokainen kerää aarteen. Se voi olla käpy, keppi tai lehti ja kertoo kotosalla siitä tarinan.

17. Taskulamppuretki pimeydessä, pelataan porukalla taskulamppuhippaa.

18. Retki omassa kodissa. Lakanoista telttaa olohuoneeseen, patjat lattialle ja tehdään "teltassa" yhdessä pelejä, elokuvia ja piirustelua. Retken voi tehdä myös parvekkeelle tai kuistille, yöpyminen ulkosalla.

19. Opetellaan yhdessä tekemään ruokaa, esimerkiksi helppoja välipaloja tai päivällisiä, joita lapset voivat tehdä itse koulupäivien jälkeen.

20. Kylmävesiuinti, vielä pääsee menemään ihan tavallisiltakin rannoilta, kun jäitä ei ole. Saunaa ei välttämättä tarvitse.

Luetuimmat