Kotkalaissyntyinen Pessi Länsirinne, 16, pyöräili yksin Nordkappista Gibraltarille — ”Rankempaa henkisesti kuin fyysisesti”

Pessi Länsirinne ihaili vuoristomaisemia parikymmentä kilometriä ennen Malagaa.
Pessi Länsirinne ihaili vuoristomaisemia parikymmentä kilometriä ennen Malagaa.

16-vuotias Pessi Länsirinne päätti reilu vuosi sitten haastaa itsensä. Hän toteutti huikean matkansa tänä kesänä ja pyöräili vajaan 6 000 kilometrin matkan manner-Euroopan halki Norjan Nordkappista Gibraltarille.

— Hyvin nukutti, mutta jalat eivät kipeytyneet. Ei tunnu nytkään jaloissa miltään, Länsirinne kertoi pari päivää seitsemän viikon urakkansa jälkeen.

— Olen kilpauimari ja treenaan kovaa koko ajan. Reissu oli henkisesti rankempi kuin fyysisesti. Kaksi kuukautta tien päällä ilman, että näkee sukulaisia, on aika pitkä aika. Mutta ei sekään mikään ongelma ollut. Soittelin kavereille ja kuuntelin musiikkia, ja aikaa kului leiriytymiseen ja ruokailuun. Ei tuntunut yksitoikkoiselta.

Länsirinne harrasti kilpauintia jo Kotkassa, josta hän muutti perheineen 14-vuotiaana Atlantaan Yhdysvaltoihin. Hän vierailee Kotkassa vähintään kerran vuodessa.

Länsirinteen pyörän päällä kulki matkalla juomavesi mukaan lukien noin 40 kilon verran tavaraa: ruokaa, teltta, makuupussi, retkikeitin, ensiapulaukku, työkaluja, sisäkumeja, vaatteita erilaisiin ilmastoihin...

— Ehkä kamaa oli vähän liikaa. Ajoin osan matkaa kahden norjalaisen kanssa, ja heillä oli paljon vähemmän tavaraa mukana, Länsirinne kertoo.

Länsirinne kertoo taittaneensa matkan ”aika rennosti”.

— Yleensä ajoin 110—150 kilometriä päivässä. Pisimmät osuudet olivat 180—190 kilometriä.

Rankimpia pätkiä olivat Espanjan sisämaan vuoristo-osuudet.

— Hiki virtasi. Hirveä lasti pyörän päällä ylämäessä, ja yli 35 astetta lämpöä, Länsirinne muistelee.

Navigointi sujui Google Mapsin avulla.

— Kun valitsi kulkuneuvoksi pyörän, sovellus yritti saada minut pois isoilta teiltä. Äkkiä olin ihan pusikossa, joskus jopa eksyksissä. Käytin yleensä autoasetuksia, vaikka ne sitten neuvoivat moottoriteille, Länsirinne kertoo.

Länsirinteen mukaan reissu antoi paljon.

— Pyörällä näkee paikkoja ihan eri tavalla kuin autolla matkustaessa. En tavannut yhtään epäystävällistä ihmistä. Sain alennusta monissa ravintoloissa ja leirintäalueilla, kun he kuulivat, millainen matka on kyseessä.

— Ruotsissa kerroin matkastani sikäläisellä Facebook-sivulla, ja sieltä alkoi tulla tarjouksia yöpaikoista ja lounaista, Länsirinne kiittää.

Lue lisää tiistain lehdestä tai Kymen Sanomien mobiilisovelluksesta.

Kuvia, videoita ja tekstiä Pessi Länsirinteen matkasta Facebookissa: Fierce Fieldtrip of Finnish Fella.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.