Kotkan Energian toimitusjohtajaksi nimitettiin Sami Markkanen– "Yhtiöstä on vankka tieto ja tunnen henkilöstön etunimillä"

Kimmo Seppälä

Sami Markkanen (vas.)  perii toimitusjohtajan pestin keväällä irtisanoutuneelta Timo Aaltoselta (oik.). Arkistokuva.
Sami Markkanen (vas.) perii toimitusjohtajan pestin keväällä irtisanoutuneelta Timo Aaltoselta (oik.). Arkistokuva.

Kotkan Energian toimitusjohtajaksi on nimitetty konsernissa kehitysjohtajana ja vt. toimitusjohtajana toiminut Sami Markkanen. Hän aloittaa tehtävässä heti.

Vuonna 1975 syntynyt Markkanen on toiminut konsernissa aiemmin muun muassa tuotantojohtajana, teknisenä johtajana ja kehitysjohtajana. Lisäksi hän on toiminut konsernin tytäryhtiöiden toimitusjohtajana.

– Tulemme jatkossa olemaan vieläkin enemmän kotkalaisten oma energiayhtiö. Palveluita räätälöidään asiakastarpeiden sanelemana ja tuotantoa kehitetään vähähiilisempään suuntaan, Markkanen sanoo tiedotteessa.

Kotkan Energian edellinen toimitusjohtaja Timo Aaltonen irtisanoutui keväällä. Sami Markkanen ehti toimia väliaikaisena toimitusjohtajana reilun kuukauden.

Kohti hiilineutraaliutta

Kymen Sanomat tavoitti uuden toimitusjohtajan puhelimitse keskiviikko-iltana.

– Melkein 20 vuotta olen ollut Kotkan Energiassa eri tehtävissä. Mielenkiinnolla tartun uuteen haasteeseen. Yhtiöstä on vankka tieto ja tunnen henkilöstön etunimillä. Siitä on varmasti etua, Markkanen kertoi.

Kantasatamaan yhtiö on toimittamassa energiakeskuksen, jossa puhkuu kaukolämmön ja maalämmön hybridiyhdistelmä.

2000-luvun aikana energia-ala on etääntynyt fossiilista polttoaineista. Kotkan Energialla uusiutuvien energialähteiden osuus tuotannossa on kasvanut tasaista vauhtia.

– Vuosituhannen alussa se oli nolla prosenttia. Nyt se on 65 prosenttia.

Ilmaiseksi muutos ei ole tapahtunut ja tulevaisuudessakin odottavat miljoonaluokan investoinnit, jotta yhtiön tavoite hiilineutraaliudesta täyttyy seuraavien noin 15 vuoden aikana. Painetta päästöjen leikkaamiseen tulee myös kansalliselta ja kansainväliseltä tasolla.

Korona lataa haasteita budjetissa pysymiselle

Yhtiön täytyy lisäksi tarjota uudenlaisia palveluja ja tuotteita asiakkaille. Markkanen nosti esimerkiksi vastikään lanseeratun kaukolämpöratkaisun, joka tuotetaan pelkästään puulla ja biopohjaisella jätteellä.

Kantasatamaan yhtiö on toimittamassa energiakeskuksen, jossa puhkuu kaukolämmön ja maalämmön hybridiyhdistelmä. Tätä energiaratkaisua hyödyntävät tulevaisuudessa tapahtumakeskus ja ammattikorkeakoulun kampus, mahdollisesti myös alueelle nouseva hotelli.

Lähitulevaisuuden näkymien miinuspuolena on koronakevään sekoittamat energiamarkkinat. Jos kuluttaja iloitsee halventuneesta sähköstä tai polttoaineesta, niin energiayhtiölle tilanne on toinen.

– Tänä vuonna tulee olemaan todella haasteellista päästä budjetoituun tulokseen. Siitä ollaan jäljessä. Toisaalta olemme selvinneet koronatilanteesta aika hyvin. Poikkeusolojen suunnitelmat (voimalaitosten erityisjärjestelyt, etätyö ym.) olivat nopeasti kasassa. Organisaatio on toiminut niiden mukaan.

Uutista muokattu ke 2.6. kello 20.18: lisätty Sami Markkasen kommentteja ja vaihdettu kuva.

Luetuimmat