Tervasaarelle ei tulekaan vuokrataloa — Haminan kaupungin vuokrataloyhtiön hallitus torppasi yllättäen pitkään kaavaillun talohankkeen Kaupunginjohtaja: ”Tähän asiaan palataan vielä.”

Hallitus äänesti talohankkeen nurin äänin 4-2.

Antti-Jussi Larvio

Haminan kaupungin omistaman Hamina-Asunnot Oy:n hallitus päätti yllättäen luopua vuokratalon suunnittelusta Tervasaarelle.
Haminan kaupungin omistaman Hamina-Asunnot Oy:n hallitus päätti yllättäen luopua vuokratalon suunnittelusta Tervasaarelle.

Hamina-Asunnot Oy ei rakenna aikaisemmin kaavailtua vuokrataloa Tervasaarelle. Viime viikolla koolla ollut yhtiön hallitus päätti äänestyksen jälkeen keskeyttää kyseisen vuokratalon suunnittelun. Hamina-Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Eija Nevalainen oli esittänyt vuokratalon suunnittelun jatkamista vapaarahoitteisena.

— Minun päätösesitykseni oli, että kohteen valmistelua vapaarahoitteisena jatketaan. Hallituksessa se hävisi äänestyksessä puheenjohtajan tekemälle hankkeen suunnittelun keskeyttämisesitykselle äänin 4-2, Nevalainen toteaa.

Se tarkoittaa, että tähän asiaan varmaan vielä palataan. — Hannu Muhonen

Haminan kaupungin kokonaan omistaman Hamina-Asunnot Oy:n hallituksessa on kaksi asukasjäsentä, kaksi kuntapoliitikkoa ja kaksi kaupungin viranhaltijaa. Nevalainen sanoo, ettei voi kertoa yhtiön hallituksen äänestyskäyttäytymisestä tarkemmin. Hallituksen puheenjohtaja on Jaana Suikkanen (kok.).

Ara ei antanut korkolainaa

Vuokratalon rakentaminen vapaarahoitteisena tuli Nevalaisen mukaan ajankohtaiseksi, kun Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta (Ara) ei saatu hankkeelle ehdollista päätöstä korkotukilainasta. Nevalaisen mukaan Ara on nykyisin myöntänyt korkotukia lähinnä suurten vuokra-asuntopulasta kärsivien kasvukeskusten rakennushankkeille.

— Meillähän ei pulasta voi tällä hetkellä puhua. Tosin meilläkin on kysyntä kasvanut vuoden sisään. Käyttöaste asunnoissa on noin 92 prosenttia. Muun muassa Googlen laajentumisen myötä on odotettavissa, että vuokra-asuntokysyntä jatkuisi hyvänä. Tervasaarelle oli suunniteltu pääasiassa pieniä asuntoja, joilla on suurin kysyntä.

Hänen mukaansa vapaarahoitteinen rakentaminen on tällä hetkellä alhaisesta korkotasosta johtuen edullista, joten vuokratalon rakennuskustannukset eivät olisi olleet esteenä.

— Me olisimme siis saaneet rahoitusta aika lailla samoin kustannuksin kuin korkotukihankkeeseen.

Tervasaarelle suunnitellun talon kustannusarvio oli 5,0 miljoonaa euroa ja siihen olisi tullut 37 asuntoa.

Talo kirjattu budjettiin

Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhosen mukaan yhtiön hallituksen päätös sotii Haminan kaupunginvaltuuston budjetissa tekemää linjausta vastaan.

— Budjetissa on Hamina-Asunnot Oy:n kohdalla sitova kirjaus uuden vuokra-asuintalon toteutuksesta vuosien 2019-20 aikana. Sen on kaupunginvaltuusto hyväksynyt. Se tarkoittaa, että tähän asiaan varmaan vielä palataan, Muhonen toteaa.

Hänen mukaansa asia nousee esille viimeistään valtuuston käsitellessä ensi vuoden talousarviota.