Rakkausviikko: Häämessuilla on rakkautta ilmassa — Konserttitalolla annetaan lauantaina häävinkkejä kotkalaisittain

Ensimmäistä kertaa järjestettävään Kotka Love Häät -tapahtumaan saapuu näytteilleasettajia Pietaria myöten.

Kimmo Seppälä

Alena Laptenok on yksi Kotkan konserttitalossa lauantaina pidettävien häämessujen järjestäjistä. Tapahtumaa vietetään osana Kotkan Rakkausviikkoa.
Alena Laptenok on yksi Kotkan konserttitalossa lauantaina pidettävien häämessujen järjestäjistä. Tapahtumaa vietetään osana Kotkan Rakkausviikkoa.

Oletko suunnittelemassa häitäsi? Mietitkö millaisen puvun hankkisit? Vai etsitkö ideoita kampaukseen tai morsiuskimppuun?

Näihin kysymyksiin tarjoaa vastuksia Kotkan konserttitalossa järjestettävä kansainvälinen häätapahtuma Kotka Love Häät, joka kokoaa kaikki suuren juhlapäivän osa-alueet saman katon alle.

— Tapahtuma on ensijaisesti tarkoitettu omia häitä suunnitteleville, mutta myös muille muodista, juhlista tai kauneudesta kiinnostuneille, messujen järjestäjiin kuuluva Alena Laptenok kertoo.

Neljän naisen voimanponnistus

Häämessut ovat osa Kotkassa vietettävää Rakkausviikkoa. Laptenokin mielestä tapahtuma sopii hyvin teemaviikon tarjontaan, sillä vaikka kaupungin viralliset arvot ovat reiluus, rohkeus ja rakkaus, on Kotkasta puuttunut oma häätapahtuma.

Hää- ja tapahtuma-alojen suhteen Suomi on maailmalla aivan jälkijunassa. Kotka ja Kouvola ovat tämän junan viimeisissä vaunuissa.

Nyt järjestettävät messut on neljän naisen yhteinen voimanponnistus, jota alettiin rakentaa viime syksynä nollabudjetilla.

— Meitä on kaksi naista Kotkasta ja kaksi Kouvolasta. Jokaisella on jonkinlaista kosketuspintaa häihin, hääsuunnittelijaksi kouluttautunut Laptenok sanoo.

33 näytteilleasettajaa

Kotkan kaupunki tarjosi tapahtumalle pitopaikan ilmaiseksi. Tulevana lauantaina konserttitalolle saapuu 33 näytteilleasettajaa. Laptenokin mukaan enemmänkin yrittäjiä olisi ollut tulossa, mutta tilat tulivat vastaan.

— Kun kaikki paikat oli jaettu, meille tuli vielä yrittäjiltä kyselyjä. Ensi vuodelle olisi hyvä saada vielä isompi tila.

Näytteilleasettajien joukossa on niin pukukauppiaita, matkailualan yrittäjiä, catering-alan ihmisiä, kampaajia, meikkaajia kuin floristeja. Laptenok harmittelee, että mukana on vain muutama kotkalainen yrittäjä.

— Paljon on näytteilleasettajia Kouvolasta, mutta myös Lahdesta, Porvoosta ja Helsingistä sekä rajan takaa Viipurista ja Pietarista.

Kimmo Seppälä

Alena Laptenok kertoo, että häämessuista on tarkoitus tehdä pysyvä tapahtuma Kotkaan.

Suomi on hääbisneksessä jälkijunassa

Laptenok on lähtöisin Pietarista. Hän muutti Suomeen 14-vuotiaana 21 vuotta sitten. Myös muut järjestäjät ovat venäläistaustaisia. Laptenok uskoo, että Venäjältä messuille osallistuvat yritykset tuovat alalle uusia ideoita.

— Hää- ja tapahtuma-alojen suhteen Suomi on maailmalla aivan jälkijunassa. Kotka ja Kouvola ovat tämän junan viimeisissä vaunuissa.

Laptenok valmistui hääsuunnittelijaksi vuonna 2017 New York Institute of Art and Design -koulusta. Hänen mukaansa alan koulutusta ei ole tarjolla Suomessa. Siksi hääsuunnittelija on edelleen käsitteenä melko tuntematon etenkin Kymenlaaksossa.

— Hääsuunnittelijan työtä avaa syvemmin Suomen Hääsuunnittelijat ry:n puheenjohtaja Petra Kiiskinen, joka luennoi aiheesta kello 16.

Häämuotinäytöksiä, kilpailuja ja viihdettä

Laptenok kertoo, että messuilla on ohjelmaa koko perheelle. Päivän aikana järjestetään kaksi häämuotinäytöstä, kello 12 ja 15.30.

Yleisö pääsee myös maistelemaan hääkakkuja ja antamaan oman äänensä kakkutaiteilijoiden kilpailussa. Kukka-asetelmien tekoa voi puolestaan harjoitella pietarilaisen Terrafiorin pitämissä työpajoissa.

Lisäksi tarjolla on hiusten letitystä, arvontoja ja viihdeohjelmaa. Livemusiikista vastaavat Poplaulu Harmonia ja Luisa Duo. Valoesityksen konserttitalolle tuo helsinkiläinen showryhmä Belenos Group of Arts.

Kotka Love Häät -tapahtuma lauantaina 16.2. Kotkan konserttitalossa kello 10—18. Vapaa pääsy. Messujen aikataulu löytyy osoitteesta www.kotkalovehaat.org.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset