Uusi jäätietopalvelu kertoo Itämeren kiintojään tilanteesta — Kartan mukaan Kotkan edustalla kiintojään paksuus on kolmisenkymmentä senttiä

Raimo Eerola

Jäällä kulkijan ei koskaan kannata luottaa pelkkään karttatietoon.
Jäällä kulkijan ei koskaan kannata luottaa pelkkään karttatietoon.

Ilmatieteen laitos on kehittänyt uuden jäätietopalvelun, josta selviää Itämeren kiintojään laajuus ja paksuus. Balfi-palvelua voivat hyödyntää esimerkiksi jäällä vapaa-aikanaan liikkuvat sekä viranomaiset.

— Uudessa palvelussa kiintojään laajuus- ja paksuusinformaatio on saatavilla 500 metrin resoluutiossa. Palvelu täydentää Ilmatieteen laitoksen Itämeren jäätietopalvelua, sanoo erikoistutkija Marko Mäkynen Ilmatieteen laitokselta.

Kiintojääkartat tuotetaan päivittäin Itämeren jäätalven aikana. Kiintojäätalvi alkaa yleensä marras-joulukuun vaihteessa ja loppuu toukokuussa.

Tietoa myös lumipeitteestä ja jään valliutuneisuudesta

Kiintojään laajuuden ja paksuuden ohella Balfi-palvelusta saa tietoa kiintojäällä olevan lumen paksuudesta sekä kiintojään valliutuneisuudesta.

— Uudessa palvelussa karttoja voidaan katsella ja zoomata. Palvelua voidaan käyttää myös kännykällä. Kiintojääkarttoja on lisäksi mahdollista ladata GeoTiff-tiedostoformaatissa, Mäkynen kuvailee.

Pelkästään karttatietoon ei auta luottaa

Ilmatieteen laitoksen asiantuntijat muistuttavat kiintojääkarttojen käyttäjiä kuitenkin siitä, että Itämeren jääolosuhteet saattavat muuttua nopeasti sään tai meren tilan muutoksien vuoksi. Kartat eivät voi ennakoida tällaisia muutoksia.

Myös muut tekijät, kuten laivaväylät, huono näkyvyys tai paksu lumipeite, saattavat vaikeuttaa tai jopa estää turvallisen liikkumisen merijäällä.

Luetuimmat