Puolustusministeri Antti Kaikkosen mukaan puolustusvoimille ei vielä ole harkittu pandemian jälkeistä koronatukea mahdollisen koulutusvajeen kiinni kuromiseen – Noin 30 prosenttia kertausharjoituksista jää tänä vuonna koronapandemian vuoksi pitämättä "Näin pitkälle ei ole asiaa vielä ajateltu"

Kaikkonen tutustui maanantaina Merivoimien pääsotaharjoitus Kaisla 20:een Haminassa.

Antti-Jussi Larvio

Puolustusministeri Antti Kaikkonen vieraili tiistaina Haminassa tutustumassa merivoimien pääsotaharjoitukseen. Hänen mukaansa vierailu ei ollut ristiriidassa koronan matkustussuositusten kanssa.
Puolustusministeri Antti Kaikkonen vieraili tiistaina Haminassa tutustumassa merivoimien pääsotaharjoitukseen. Hänen mukaansa vierailu ei ollut ristiriidassa koronan matkustussuositusten kanssa.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) ei ainakaan vielä lupaa puolustusvoimille erityistä koronatukea pandemian mahdollisesti aiheuttaman koulutusvajeen paikkaamiseen. Kertausharjoituksista saadaan tänä vuonna 70 prosenttia järjestettyä.

– Näin pitkälle ei ole asiaa ajateltu, siitä ei ole vielä keskusteltu. Puolustusvoimathan on saanut koronatukea siihen, kun varusmiehet ovat rotaatiolla tällä hetkellä eli kaksi viikkoa kasarmilla, kaksi viikkoa metsässä ja kaksi viikkoa kotona, niin kotonaoloaikoihin varusmiehet saavat ylimääräistä ruokarahaa. Siihen on budjetoitu lisää ja myös ensi vuosi voidaan lähteä tällä liikkeelle, Kaikkonen sanoi tiistaina Haminassa tutustuessaan Merivoimien pääsotaharjoitus Kaisla 20:een .

Kaikkosen mainitsema ruokaraha on 13,50 euroa päivässä.

Kaikkosen mukaan vielä ei ole edes varmuutta siitä, synnyttääkö korona varsinaista koulutusvajetta.

– Sitä on myöhemmin arvioitava, kun nähdään tämä kokonaisuus. Varmaan korona vaikuttaa ensi vuonna ainakin alkuvuodesta vielä harjoituksiinkin, kunnes rokotetta alkaa olla laajamittaisesti ja saamme taudin nujerrettua. Mielestäni tuo 70 prosenttia on näissä olosuhteissa varsin hyvä saavutus.

Kaikkonen antaa puolustusvoimille tunnusta koronan hyvästä torjunnasta.

– Puolustusvoimat on onnistunut ainakin tähän mennessä erittäin hyvin. Alkuun jotkut pelkäsivät, että varuskunnista tulee koronalinkoja, mutta yhtään laajempaa epidemiaa ei ole päässyt tulemaan, vaan tauti on pidetty kyllä hyvin aisoissa. Vain yksittäistapauksia on ollut. ja se on mielestäni näissä olosuhteissa hyvä savutus, mutta taistelu jatkuu edelleen.

Vierailua harkittiin

Itse kunkin on tietysti syytä kiinnittää huomiota koronaturvallisuuteen ja itsekin olen koko päivän maski päällä liikkunut. — Antti Kaikkonen

Uudenmaan koronatilanne on edelleen pahempi kuin Kymenlaakson, joskin myös Kymenlaakso on noussut taudin leviämisvaiheeseen. Matkustusta maakuntien välillä on kehotettu välttämään, jotta koronaa ei levitettäisi. Kaikkonen ei kuitenkaan näe vierailunsa sotivan näitä kehotuksia vastaan eikä antavan väärää signaalia suhtautumisesta koronasuosituksiin, joskin hän myöntää matkan toteuttamista pohditun.

– Kyllä tätäkin harkittiin, mutta päädyttiin siihen, että tämä pystytään riittävällä turvallisuudella toteuttamaan. Työt pitää hoitaa, siitä tässä on kysymys. Itse kunkin on tietysti syytä kiinnittää huomiota koronaturvallisuuteen ja itsekin olen koko päivän maski päällä liikkunut.

Torjuntakeinoissa painotuseroja

Kaikkonen on varsin pidättyväinen kommentoidessaan pääministeri Sanna Marinin sähköpostista viikonloppuna noussutta kohua. Julkisuuteen tuli tieto, että Marin oli lähettänyt lokakuussa valtiovarainministeriön entiselle kansliapäällikölle Martti Hetemäelle sähköpostin, jossa kertoi olevansa syvästi turhautunut siihen, ettei koronatilanteen vakavuutta laajasti ymmärretä. Marinin mukaan hallituksen sisälläkin on vaikeuksia saada riittäviä toimia läpi.

Joutuiko pääministeri siis vetämään koronatoimia muiden epäröidessä?

– No, tuota tulkintaa en kyllä vetäisi siitä, miten koronaa on torjuttu. Varmaan painotuseroja tässä asiassa on ja näistä asioista on keskusteltu. Minun mielestäni on tärkeää tehdä oikea-aikaisia ratkaisuja ja nyt kun emme elä valmiuslain alla tällä hetkellä, päätösvalta on pitkälti alueilla. Toinen puoli on se, että aina, kun tehdään rajoituksia, se voi maksaa ihmisille työpaikkoja ja saattaa yrityksiä todella hankaliin tilanteisiin. Kaikilla on yhteinen näkemys siitä, että terveys on tärkeintä, mutta haluan painottaa sitä, että emme voi unohtaa myöskään taloutta ja työpaikkoja.

Kaikkonen muistuttaa Suomen olevan Euroopassa koronan torjunnassa ykkösmaa.

– Kai jotain on tehty oikeinkin. Tosin nyt tilanne kuitenkin menee Suomessa väärään suuntaan ja tärkeintä on, että alueilla otetaan tilanne vakavasti ja itse kukin ottaa tämän huomioon.