Kun tuuli helpotti, suursalko nousi hallitusti Haminassa

100-metrisen lippusalon nostaminen jalustalleen vei noin tunnin.

Raimo eerola

Salko työnnettiin lopuksi tarkasti paikalleen miesvoimin.
Salko työnnettiin lopuksi tarkasti paikalleen miesvoimin.

Haminan suursalkoprojektia koordinoiva Kari Hyrkäs ADS-Finland Oy:stä oli torstai-iltapäivänä helpottunut mies. 100-metrisen salon nostaminen Sibeliuskadun kentällä sujui suunnitellusti, kun työhön päästiin tuulen aiheuttaman noin vuorokauden viiveen jälkeen.

— Kaikki meni lopulta oikein hyvin. Perjantaina tehdään vielä tarkka säätö eli katsotaan, että salko on täysin suorassa, Hyrkäs toteaa.

Raimo eerola, Raimo eerola

Salon kiinnitys on suunniteltu niin, että se saadaan asetettua täysin suoraksi. Suoristamisen jälkeen kiinnityskohta valetaan betoniin.

Salkoa voidaan vielä säätää sen kiinnityspulttien ja mutterien avulla. Kun lopullinen suoruus on varmistettu, valetaan kiinnikkeet 40 senttiä paksuun betoniin.

Tarkkaan suunniteltu

Raimo eerola, Raimo eerola

Salko nähtynä Tervasaarelta. Salon vieressä ovat sen nostossa käytetyt nosturit.

100-metrinen terässalko painaa 31 tonnia. Sen pituus ja paino edellyttivätkin Hyrkkään mukaan noston tarkkaa suunnittelua.

—  Nostoliinan kiinnityskohdan sijaintikin laskettiin useaan kertaa, jotta se saatiin painopistettä ajatellen varmasti oikeaksi.

Salon viimeistelytyöt jatkuvat vielä ensi viikkoon, kun sen sisään sijoitettavaa tekniikkaan asennetaan. Sen verran tekniikkaa otettiin kuitenkin heti käyttöön, että salon huipulla palaa jo ensimmäisenä yönä punainen lentoestevalo. Valo saa seurakseen lentopallokentän kokoisen Suomen lipun joulukuun 3. päivänä.

Suursalon veroton hankintahinta asennuksineen oli noin 320 000 euroa ja perustusten tekeminen maksoi 185 000 euroa. Suurlippu ja salko ovat osa Haminan Lippumaailmaa.