Venäjältä Haminaan tulleella bussimatkustajalla koronatartunta – Rajan yli matkustamista tulee välttää

Samassa bussissa matkustaneista 32:n yhteystiedot on jo selvitetty, 18 matkustajan tietoja selvitetään vielä.

Kimmo Seppälä

Venäjältä Suomeen matkustamista on rajoitettu tällä hetkellä koronan takia. Suomeen saa tulla vapaasti, jos on Suomen kansalainen tai kaksoiskansalainen. Arkistokuva.
Venäjältä Suomeen matkustamista on rajoitettu tällä hetkellä koronan takia. Suomeen saa tulla vapaasti, jos on Suomen kansalainen tai kaksoiskansalainen. Arkistokuva.

Venäjältä Suomeen bussilla matkustaneella henkilöllä on todettu koronavirustartunta. Bussi lähti Pietarista kohti Haminaa tiistaina 8. syyskuuta.

– Bussissa oli 51 matkustajaa, joista yhdellä todettiin Suomeen tulon jälkeen koronatartunta. Matkustaja oli saanut ensimmäisiä oireita matkaa seuranneena päivänä, keskiviikkona 9. syyskuuta, kerrotaan THL:n tiedotteessa.

Samassa bussissa matkustaneista 32:n yhteystiedot on saatu selvitettyä, ja kuntien tartuntatautiviranomaiset ottavat heihin yhteyttä. Altistuneet matkustajat voidaan määrätä karanteeniin. 18 matkustajan tietoja selvitetään vielä.

Onko itärajan yli matkustaminen välttämätöntä?

Venäjältä Suomeen matkustamista on rajoitettu tällä hetkellä koronan takia. Suomeen saa tulla vapaasti, jos on Suomen kansalainen tai kaksoiskansalainen.

Muutoin Venäjältä Suomeen voi matkustaa vain välttämättömistä syistä, kuten pakottavien perhesyiden takia tai huoltovarmuuden kannalta merkittävän työn vuoksi.

– Venäjän koronatilanne on merkittävästi huonompi kuin Suomen. Oleskelu tällaisessa maassa lisää riskiä koronavirustartunnalle verrattuna riskiin Suomessa. Jokaisen tulisi harkita tarkkaan, onko Venäjälle tai sieltä Suomeen nyt välttämätöntä matkustaa, sanoo THL:n johtava asiantuntija Jari Jalava.

Venäjältä Suomeen keskimäärin kymmenen linja-autoa viikossa

Suomeen saapuu tällä hetkellä keskimäärin reilut kymmenen linja-autoa viikossa Kaakkois-Suomen rajavartioston maantierajanylityspaikkojen kautta.

– Linja-autoliikenne kohdistuu Vaalimaan ja Nuijamaan rajanylityspaikoille. Vaalimaalla rajan ylittää noin 10 ja Nuijamaalla 3–5 linja-autoa viikossa, sanotaan tiedotteessa.

Venäjältä tuleville matkustajille annetaan rajatarkastuksen yhteydessä THL:n ja STM:n laatima ohje siitä, miten vähennetään riskiä koronavirustartunnoille Suomessa. Ohjeen mukaan riskimaasta saapuvalle suositellaan omaehtoista 14 vuorokauden karanteenia.