Toimiva palovaroitin antaa lisäaikaa pelastautumiselle

Pekka Hölkki

Palovaroitin katossa ei vielä riitä. Myös sen toiminta on testattava säännöllisesti ja paristot vaihdettava.

Palovaroittimien tärkeyttä ei voi liikaa korostaa paloturvallisuudessa.

— Palovaroitin on ensimmäinen laite, joka antaa aikaa pelastautumiselle, jos äänen kuulee, kertoo turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino Suomen pelastusalan keskusjärjestöstä.

Leinon mukaan palovaroittimet ovat sen verran herkkiä, että normaalitilanteessa tulipalopaikalla oleville jää miettimisaikaa. Silloin ehtii suunnitella, ryhtyykö itseään vaarantamatta alkusammutukseen ja kuinka rakennuksesta pääsee ulos ja turvaan.

Palovaroittimia oltava riittävästi

Leino muistuttaa, että rakennuksissa on oltava palovaroitin jokaista alkavaa kuuttakymmentä neliömetriä kohden jokaisessa kerroksessa.

— Siinä on juuri se ajatus, että yläkerrassakin pitää olla palovaroitin, hän sanoo.

Silloin palovaroitin havahduttaisi tarpeeksi aikaisessa vaiheessa yläkerrassa olijat.

Leinon mukaan pahimmillaan tulipaloissa asukkaat ovat voineet olla nukkumassa yläkerrassa, kun alakerrasta alkaneesta palosta tullut häkä on tainnuttanut asukkaat ennen pelastautumista.

— Yleinen ajatus siitä, että nukkuva huomaa ja tunnistaa savunhajun, ei valitettavasti pidä paikkansa.

Asukkaan on testattava laitteensa

Omakotitaloissa omistaja vastaa palovaroittimesta ja sen toimintakunnosta. Näin on myös taloyhtiöissä, tosin sähköverkkoon liitetyissä palovaroittimissa on pieni poikkeus.

— Nämä nykyisin asennettavat sähköverkkoon liitetyt palovaroittimet kuuluvat taloyhtiön vastuulle, kertoo Leino.

Vaikka taloyhtiö vastaa näistä palovaroittimista laitteina, asukkaan vastuulle jää kuitenkin testaaminen ja käyttökunnon ylläpitäminen.

Sähköverkkoon liitetyissä palovaroittimissa on myös paristot sähkökatkon varalle. Leinon mukaan niiden vaihtaminen voi olla yllättävän hankalaa.

— Eivät ne nyt ihan sähkömiehen huollettavia vehkeitä ole. Vanhemmasta ikäpolvesta voi silti tuntua, että pitäisi olla kolme kättä ja kaksi vaihtajaa.

Suomen pelastusalan keskusjärjestö on suositellut yhdessä Kiinteistöliiton ja Isännöintiliiton kanssa, että taloyhtiö ottaisi vastuulleen paristonvaihdon hallitusti vaikkapa kerran vuodessa.