Kotkamillsin muovittomat paperimukit saivat hyvän vastaanoton EU-parlamentissa

Nyt tehtaalla suunnitellaan ligniinin käyttämistä mukien päällystemateriaalina.

Kotkamills

Kotkamillsin toimitusjohtaja Markku Hämäläinen kävi tällä viikolla EU-parlamentissa kertomassa, että Kotkassa on jo keksitty paperimuki, johon ei tule yhtään muovia.
Kotkamillsin toimitusjohtaja Markku Hämäläinen kävi tällä viikolla EU-parlamentissa kertomassa, että Kotkassa on jo keksitty paperimuki, johon ei tule yhtään muovia.

EU:n tavoitteena on vähentää huomattavasti kertakäyttöisten muovien käyttöä 2030-luvulle tultaessa. Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri emännöi tiistaina EU-parlamentissa Kotkamills Oy:n tilaisuutta, jossa yhtiön toimitusjohtaja Markku Hämäläinen esitteli juuri kertakäyttömuovidirektiivin valiokuntakäsittelyn alla yhtiön täysin kierrätettävää paperimukia.

— Tapasimme tilaisuudessa suomalaisia ja ulkomaalaisia meppejä, heidän avustajiaan ja erilaisten järjestöjen edustajia. Vastaanotto oli erittäin hyvä. Ihmiset olivat positiivisesti yllättyneitä ja ymmärsivät, että meillä on jo olemassa ratkaisu, jonka ansiosta on mahdollista päästä kokonaan eroon muovista. Jotkut olivat jo siitä kuulleetkin, mutta eivät vielä kaikki.

Ligniini avuksi mukien valmistuksessa

Kotkamillsin paperimukeista ei synny lainkaan mikromuovijätettä. Niiden valmistuksessa käytetään puuraaka-aineen lisäksi pieniä määriä joko bioperäisiä tai fossiilisia raaka-aineita. Mukit täyttävät siitä huolimatta valmisteilla olevan kertakäyttömuovidirektiivin asettamat vaatimukset.

Lisäksi yhtiöllä on Hämäläisen mukaan kapasiteettia tuottaa mukeja koko Eurooppaan, kun uudet säädökset muovia sisältävien mukien vähentämisestä astuvat voimaan.

Kotkamills on myös suunnittelemassa uutta tapaa valmistaa paperimukeja.

— Tulevaisuudessa vaihtoehtona on valmistaa paperimukeja ja muita astioita niin, että niiden päällyste on tehty puupohjaisesta aineesta. Ligniinistä on mahdollista tehdä kaikenlaista, toteaa Hämäläinen.

Muovituotteiden käyttö minimiin

Muovien käyttöä koskevan esityksen tavoitteena on muun muassa suoranaisesti kieltää kertakäyttömuovisien vanupuikkojen, ruokailuvälineiden, lautasien, pillien, juomien sekoitustikkujen ja ilmapallojen varsien käyttö. Täyskiellon lisäksi komissio haluaa myös asettaa tavoitteita kulutuksen vähentämisestä tiettyjen tuotteiden osalta, jotka sisältävät muovia.

Viime päivinä valiokunnassa on käyty keskustelua muun muassa siitä, mitä esitys tarkoittaisi paperimukien osalta. Usein unohdetaan, että paperimukit sisältävät pahvin lisäksi myös ohuen muovisen kalvon, joka suojaa kupin sisäpintaa ja hankaloittaa niiden kierrättämistä.

Luetuimmat