Terveysvalvonta: Uimavesien laatu on hyvä eikä sinilevää ole

Sari Tauru

Haminan Pitkät hiekat on yksi mittauspisteistä. Sen koliarvo oli tällä kertaa 25, enterokokkimäärä 3 ja syaanobakteerit 0. Arkistokuva
Haminan Pitkät hiekat on yksi mittauspisteistä. Sen koliarvo oli tällä kertaa 25, enterokokkimäärä 3 ja syaanobakteerit 0. Arkistokuva

Haminan, Virolahden ja Miehikkälän uimarantojen vedenlaatu on hyvä eikä sinilevästä ole tietoakaan, kertoo Haminan kaupungin terveysvalvonta 30.-31.7. yleisiltä uimarannoilta otettujen näytteiden perusteella.

Myös Kotkan ja Pyhtään pieniltä uimarannoilta saatiin hyvin samantyyppiset tulokset 6. ja 7.8. Veden lämpötila oli niillä tuolloin vielä 16-19 astetta.

Näytepaikkoja olivat Haminassa Pitkät Hiekat, Rampsinkari, Mustaniemi, Vähäjärvi, Merkjärvi, Salmenvirta, Neuvoton ja Savilahti, Virolahdella Pyyhinlampi, Huvisaari, Kiiskijärvi ja Klamila sekä Miehikkälässä Lapjärvi, Vallanjärvi, Kalliokoski, Syväjärvi, Halmaanjärvi, Likolampi, Myllylampi ja Muurikkala.

Kotkassa tarkistettiin Varissaari ja Ruonala ja Pyhtäällä Yläkoski, Purola, Flakanäs ja Antinniemi.

Mikrobiologisen laadun arvioinnissa katsotaan Escherichia colin ja suolistoperäisten enterokokkibakteerien määrää. 

Rannikkovesissä Escherichia coli- bakteerien määrän on oltava alle 500 pmy/100 ml ja suolistoperäisten enterokokkien määrä alle 200 pmy/100 ml. Sisämaan vesissä Escherichia coli -bakteerien määrän on oltava alle 1000 pmy/100 ml ja suolistoperäisten enterokokkien määrän alle 400 pmy/100 ml.

Edellä mainituissa paikoissa korkein Escheria coli -lukema 51 tuli Varissaaresta. Enterokokkia oli eniten Muurikkalassa lukemalla 13. Muissa mittauspisteissä lukemat olivat nollan ja 25:n välillä. Likolampi sai ainoana molempiin sarakkeisiin nollat.

Veden laatua arvioidaan myös aistinvaraisesti sinilevien, öljyjen ja kelluvien jätteiden osalta. Näitä ei tällä kertaa havaittu.