Wanhan holviston joulu on perinteinen joulutapahtuma — ”Myynnissä ei ole Kiina-rihkamaa”

Wanhan holviston joulu levittäytyy Hamina Bastionilta yhteisötalo Manskille. Pukinpajassa voi kokeilla kiltteyskonetta. Hyväntekeväisyys on yksi tämän vuoden teemoista ja jokainen voi tehdä kortteja hoivakotien vanhuksille.

Kimmo Seppälä

Kaksipäiväinen joulutapahtuma tuo paikallisia käsityöläisiä Hamina Bastionin holvistoihin.
Kaksipäiväinen joulutapahtuma tuo paikallisia käsityöläisiä Hamina Bastionin holvistoihin.

Wanhan holviston joulu on tänä vuonna suurempi kuin koskaan. Ensi viikonloppuna pidettävä kaksipäiväinen tapahtuma leviää nyt Hamina Bastionin lähiympäristöön. Uusi aluevaltaus on yhteisötalo Manski eli entinen nuorisotalo.

— Manskilla on kymmenen uutta myyntipaikkaa. Lisäksi talossa on ohjelmallista toimintaa, tapahtumakoordinaattori Milja Meriläinen kertoo.

Olemme halunneet laajentaa aiemmilta vuosilta tuttua hyväntekeväisyysteemaa. — Milja Meriläinen

Haminan nuorisovaltuusto pitää yhteisötalolla kahvilaa, jonka tuotot lahjoitetaan Hyvä joulumieli -keräykseen. Manskilla sijaitsee myös Haminan Hyvän mielen jouluaatto -tapahtuman infopiste, josta voi käydä ostamassa kannatustuotteita tai luovuttamassa paketin lahjakeräykseen.

— Olemme halunneet laajentaa aiemmilta vuosilta tuttua hyväntekeväisyysteemaa.

Tee itse kortti vanhukselle

Hyvää pääsee tekemään myös omin käsin. Bastionin holvistoissa pidettävässä pajassa on voi askarrella hyväntekeväisyyteen joulukortin tai -koristeen.

— Kortit ja koristeet lahjoitetaan hoivakoteihin ilahduttamaan vanhuksia.

Marian kirkossa järjestetään lauantaina kello 16 hyväntekeväisyyskonsertti, jonka pääesiintyjänä nähdään Mari Rantasila. Konsertin tuotot ohjataan jouluavustuksina haminalaisille vähävaraisille perheille.

Kirkon pihalla on koko tapahtuman ajan kynttiläpuisto, jonne voi viedä oman hautakynttilän ja muistaa edesmenneitä läheisiä.

Päätuotteita käsityöt ja leivonnaiset

Linnoituksen holvistoihin ja ulkotorille on tulossa yli 100 myyjää. Viime viikon lopulla tarkka luku oli 115.

— Kaikki sisämyyntipaikat on jo varattu. Kentälle on vielä vapaita paikkoja.

Meriläisen mukaan valtaosa myyjistä on tuttuja aiemmilta vuosilta, mutta täysin uusiakin yrittäjiä on mukana. Päätuotteet ovat käsityöt ja itse tehdyt leivonnaiset.

— Tämä on perinteinen joulutapahtuma, joten Kiina-kamaa tai rihkamaa ei ole myynnissä.

Lapsille paljon tekemistä

Joulupukki avaa ohjelmallisen joulutorin Bastionin ulkolavalla kumpanakin päivänä kello 10. Tämän jälkeen häntä voi käydä tervehtimässä pukinpajassa, jossa pääsee testaamaan kiltteyskonetta tai kirjoittamaan pukille kirjeen.

Viikonlopun aikana voi myös opetella tonttutaitoja, ihastella Teinisirkuksen esityksiä, ratsastaa ponilla, pyöriä karusellissa, paistaa makkaraa sekä laulaa joululauluja .

Tämän vuoden uutuus on kuusiäänestys. Paikalliset yhdistykset koristelevat kymmenen kuusta, joista tapahtumakävijät voivat äänestää mielestään kauneimman.

Wanhan holviston joulu Hamina Bastionissa 14.—15. joulukuuta kello 10—16.