Niljakas nahkiainen nousi Sapokan kalamarkkinoiden teemakalaksi "Kyllä kymiläinenkin nahkiaista ostaa ja arvostaa"

Vahvasti mielipiteitä jakavaa matomaista kalaa arvostetaan pääkaupunkiseudulla Kotkaa enemmän.

Nahkiainen valittiin tämän syksyn Kotkan kalamarkkinoiden teemakalaksi.
Nahkiainen valittiin tämän syksyn Kotkan kalamarkkinoiden teemakalaksi.

Kotkan kalamarkkinoilla ensi viikonloppuna teemakalana on nahkiainen. Nahkiainen on ympyräsuisiin kuuluva leuaton kala, joka nousee loppukesällä tai syksyllä merestä jokiin kutemaan.

Nahkiaisista on olemassa myös pelkästään sisävesissä eläviä kantoja. Ne nousevat järvistä pieniin virtaaviin vesiin. Näitä järvinahkiaisiksi kutsuttuja nahkiaisia esiintyy Vuoksen, Kymijoen ja Kokemäenjoen vesistöissä.

– Nahkiainen on ollut viime aikoina hyvin vähän esillä. Se on kuitenkin yksi Kotkalle tyypillisistä kalalajeista, perustelee nahkiaisen valintaa Etelä-Suomen Merikalastajain liiton toiminnanjohtaja Teemu Tast.

Nahkiainen kasvaa 25-35 senttimetriseksi. Se on soikeanliereä, matomainen ja suomuton kala.

Nahkiaisella on pyöreä imukuppisuu ja kymmeniä pieniä hampaita. Nahkiainen imeytyy saaliskalan kylkeen ja pureskelee siitä saaliin ihoa ja lihaksia.

Nahkiaisen tunnistaa silmän takana olevista seitsemästä pienestä kidusaukosta.

Nahkiaista pyydetään Kymijoesta Ahvenkosken, Langinkosken ja Korkeakosken haaroista.

– Nahkiaissaaliit ovat nyt olleet vaatimattomia, koska joessa on ollut vähän vettä. Nahkiainen vaatii veden vuolautta ja virtausta, sanoo Tast.

Muiden vaelluskalojen tavoin nahkiainen on kärsinyt jokien rakentamisesta.

– Nahkiainen pystyy kuitenkin hyödyntämään patojen alajuoksujen alueita, joten sen alkuperäinen kanta on säilynyt Kymijoessa, sanoo Tast.

Tastin mukaan nahkiaista on riittänyt sekä paistettavaksi että myyntiin.

Nahkiaisen pyyntikausi alkoi elokuun 15. päivän jälkeen.

Herrojen herkku maistuu muillekin

Nahkiainen on melko rasvainen ja ruodoton. Sitä myydään usein paistettuna tai savustettuna. Se sopii mainiosti myös grillattavaksi ja erilaisiin muhennoksiin.

Nahkiaisen maku jakaa mielipiteitä.

– Toiset arvostavat nahkiaista, toiset eivät. Joitakin arveluttaa jo nahkiaisen ulkonäkö, sanoo Tast.

Tastin mielestä nahkiaista arvostetaan pääkaupunkiseudulla enemmän kuin Kotkassa.

– Helsingissä nahkiaista kyllä löytää kauppahallin kalatiskiltä. Kappalehinta siellä on 3-4 euroa, kun täällä sitä saa paljon huokeammalla, sanoo Tast.

Tast arvelee, että nahkiaista voidaan pitää jollakin lailla herrojen herkkuna.

– Mutta kyllä se tavallinen kymiläinenkin nahkiaista ostaa ja arvostaa, sanoo Tast.

Kotkan kalamarkkinat järjestetään Sapokan rannassa 20.-21. lokakuuta. Sekä lauantaina että sunnuntaina myyntiaika on kello 10.00-15.00.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet