Kotkan kaupunginhallitus näytti vihreää valoa konserttitalon aurinkopaneeleille

Raimo eerola

Kotkan konserttitalolle suunnitellut aurinkopaneelit ovat aiheuttaneet vilkasta keskustelua viime aikoina.
Kotkan konserttitalolle suunnitellut aurinkopaneelit ovat aiheuttaneet vilkasta keskustelua viime aikoina.

Aurinkopaneelien asentaminen Kotkan konserttitalon katolle etenee. Kotkan kaupunginhallitus päätti maanantaina esittää kaupunginvaltuustolle rakennuskieltoa seitsemälle arvorakennukselle. Suojeltavat kohteet ovat Kotkan Lyseon rakennukset Arcus ja Globus, oikeustalo (entinen Suomen Pankki), Kotkan vanha vesitorni, teatteritalo, kaupungintalo ja konserttitalo.

Rakennuskielto liittyy Kotkassa vireillä olevaan asemakaavan muutokseen. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan alueelle, jolle asemakaavan laatiminen tai muuttaminen on vireillä, kunta voi määrätä rakennuskiellon. Rakennuskieltoalueella maisemaa muuttavat toimenpiteet ovat luvanvaraisia.

Rakennuskielto ei kuitenkaan koske konserttitalon energiatehokkuushanketta eli aurinkopaneelien asentamista aikataulussaan. Näin ollen kaupunginhallitus asettui samalle kannalle kuin kaupunkirakennelautakunta, joka päätti viikko sitten tiistaina äänin 10–2, ettei rakennuskielto koske konserttitalon aurinkopaneeleja.

Ympäristölautakunta päätti puolestaan viime torstaina hyväksyä konserttitalon omistajan, Kotkan Julkiset Kiinteistöt Oy:n, tekemän oikaisuvaatimuksen toimenpideluvasta. Kiinteistöyhtiö teki oikaisuvaatimuksen, koska Kotkan rakennusvalvonta ei ollut myöntänyt lupaa aurinkopaneeleille. Oikaisuvaatimus hyväksyttiin ympäristölautakunnassa äänin 7–2.