Historiaa hymy huulessa: Kun poliisimestari vei päätoimittajaa vankivaunuun, torvisoittokunnan soitto kiellettiin Kotkan asemalla

Sucksdorff otti työväenyhdistyksen silmätikukseen

Museovirasto

Kun päätoimittaja Nurmista vietiin vankivaunuun Kotkan asemalla, paikalla oli paljon väkeä ja torvisoittokunta.
Kun päätoimittaja Nurmista vietiin vankivaunuun Kotkan asemalla, paikalla oli paljon väkeä ja torvisoittokunta.

Kotkan poliisimestariksi valittiin vuonna 1908 alikapteeni Hjalmar Sucksdorff, joka ryhtyi kovin ottein panemaan ruotuun työväenyhdistystä – ja ajautui ilmiriitaan sen äänenkattajan, Eteenpäin-lehden, kanssa.

Ensimmäisen herneen sieraimeen poliisimestari veti jutusta, joka oli otsikoitu ”Poliisit ihmisrääkkääjinä”.

Siinä kerrottiin, kuinka juopunut vietiin putkaan reen perässä persliukua hinaten. – ”Ja vielä ravia ajaen”, lehti paheksui.

Ei auttanut, vaikka Sucksdorff todisti lääkärin tutkineen pidätetyn takapuolen löytämättä naarmuakaan.

Herne meni toiseenkin sieraimeen jutun kylkiäisenä olleesta pakinasta, jossa poliisimestarin nimestä väännettiin suomennos ”Ryssänpuskin” – elettiin venäläistämisen aikaa.

Oikeus totesi, että poliisilaitosta on herjattu ja poliisimestaria solvattu ja tuomitsi päätoimittaja Nurmisen 250 markan sakkoon.

Sucksdorff saapui konserttiin akkansa vai lieneekö sussunsa kanssa.

Nurminen kieltäytyi maksamasta ja lähti lusimaan sakkojaan.

Kun häntä tuotiin käsiraudoissa asemalle, oli vankivaunun vieressä sankka väkijoukko ja torvisoittokunta. Paikalle ilmestyi myös poliisimestari, joka kielsi soiton.

Selostaessaan tapahtumaa Eteenpäin-lehden vt. päätoimittaja jatkoi entisellä linjalla niin lahjakkaasti, että myös hän sai sakot.

Nurminenkaan ei hellittänyt. Heti vankilasta päästyään hän kuvaili poliisimestarin saapumista Seurahuoneella pidettyyn konserttiin tähän tapaan: ”Sucksdorff saapui konserttiin akkansa vai lieneekö sussunsa kanssa…”

Kanne tuli taas – ja kaksi kuukautta vankeutta.

Edellisen Historiaa hymy huulessa -sarjan jutun voit lukea täältä.