Kymenlaaksossa tarvitaan kymmeniä tuhansia kangasmaskeja – Kymsoten kangasmaskit tehdään Lahdessa ja Latviassa

Kangasmaskia suositellaan vaihdettavaksi joka asiakkaan jälkeen, käytännössä useita asiakkaita saatetaan hoitaa samalla maskilla.

Krista Lihvonen-Hietakallio

Uudenmaan sairaalapesulan kangasmaskit ovat samaa sekoitekangasta kuin lääkärintakit.  Se on 65-prosenttisesti polyesteria ja 35-prosenttisesti puuvillaa. Niiden arvellaan kestävän käytössä ainakin vuoden.
Uudenmaan sairaalapesulan kangasmaskit ovat samaa sekoitekangasta kuin lääkärintakit. Se on 65-prosenttisesti polyesteria ja 35-prosenttisesti puuvillaa. Niiden arvellaan kestävän käytössä ainakin vuoden.

Kymenlaaksossa on käytössä yli 10 000 kangasmaskia ja lisää on tulossa. Kangasmaskeja eli kankaisia suu-nenäsuojuksia käytetään terveiden ja oireettomien asiakkaiden lähihoidossa Kymenlaakson sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymässä Kymsotessa.

Kotihoidon vs. palvelupäällikkö Tiina Köninki kertoo, että kankaiset suu-nenäsuojaimet ovat käytössä koko Kymsoten kotihoidossa. Hänen mukaansa niin kertakäyttöisten kuin kankaisten suu-nenäsuojaimien riittävyys on parantunut maaliskuusta.

Iho-oireista ilmoitettava heti

Köningin mukaan kangasmaskien käyttöön siirryttiin niin nopealla aikataululla, että työntekijöillä meni hetki sopeutua uudenlaiseen työtapaan.

–  Kangasmaskin käyttö voi varmasti tuntua osasta työntekijöitä hankalalta. Meidän täytyy vain yrittää toimia tämän ohjeistuksen kanssa.

Köninki muistuttaa, että jos maskit aiheuttavat esimerkiksi iho-oireita, siitä pitää keskustella välittömästi esimiehen kanssa. Tarvittaessa siirrytään vaikkapa kertakäyttösuojaimiin, kunhan jokin suojain on käytössä.

–  Asiakkaan tulee pysyä terveenä meidän käyntimme jälkeen. Siihenhän me tällä kaikella pyrimme.

Krista Lihvonen-Hietakallio

Uudenmaan sairaalapesula on tilannut Kymsoten alueelle maskeja useita kymmeniä tuhansia.
Uudenmaan sairaalapesula on tilannut Kymsoten alueelle maskeja useita kymmeniä tuhansia.

Kouvolan kangasmaskit valmistetaan Latviassa

Kymsoteen tulee kangasmaskeja kahdesta eri paikasta. Kouvolan kotihoidossa käytössä olevat kangasmaskit tulevat Uudenmaan sairaalapesulalta, jonka osakas Kymsote on. Ne valmistetaan Latviassa.

Maskin kangas on samaa, mitä käytetään esimerkiksi lääkärintakeissa.

Toimitusjohtaja Juha Kosonen kertoo, että tarjolla olleiden suojien kirjo on suuri.

– On hyviä ja huonoja ja kaikkea siltä väliltä. Myös hintakirjo on suuri.

Uudenmaan sairaalapesula on tilannut Kymsoten alueelle maskeja Kososen mukaan useita kymmeniä tuhansia. Osa on jo tullut, osa on vielä matkalla.

Uudenmaan sairaalapesulan päätoimipaikka sijaitsee Keravalla.

Kangasmaskin arvellaan kestävän käytössä ainakin vuoden

Perinteisten sairaalavaatteiden pitää Kososen mukaan kestää käytössä vähintään kolme vuotta normaalilla pesukierrolla. Kangasmaskien pesukierto on tiheämpi. Kosonen arvelee niiden kestävän käytössä ainakin vuoden.

– Yksittäisten kankaisten suu-nenäsuojusten pesukiertoa emme pysty seuraamaan. Huonoksi menneet poistetaan joukosta, kun pestyt suojukset pakataan uudestaan käyttöä varten.

Kosonen kertoo, että Uudenmaan sairaalapesulan kangasmaskit pakataan kymmenen kappaleen pusseihin. Niiden mukana toimitetaan erivärinen muovipussi likaisille maskeille.

Käytännössä kotihoidossa työvuorossa olevalla on vain muutama vaihtokappale mukanaan. Likaiset kerätään lopulta yksiköissä yhteen ja lähetetään pesuun.

Kangasmaskiin voi pinttyä hajua

Uudenmaan sairaalapesulassa ei käytetä hajustettuja pesuaineita tai huuhteluaineita. Kososen mukaan uudessa suu-nenäsuojuksessa voi olla aluksi kankaan valmistuksessa käytettyjen kemikaalien tuoksua käyttöönottopesusta huolimatta.

– Lisäksi polyesteri on sellainen materiaali, johon herkästi saattaa pinttyä esimerkiksi hien hajua. Puhtaassa tuotteessa hajua ei ole, mutta jonkin ajan käytön jälkeen piilohajua voi ilmetä.

Kosonen kertoo, että kangasmaskit pestään pesulassa menetelmällä, jolla on todettu erilaisten mikrobien testikantojen kuolevan.

– Kukaan ei ole tarkastamassa, nouseeko kotipyykinpesukoneessa lämpötila aina 90 asteeseen. Meillä pesun ja siihen liittyvän termokemiallisen desinfektion olosuhteet ovat aina vakiot. Sillä varmistetaan mikrobiologinen puhtaus.

Sairaalapesula rupesi hankkimaan kangasmaskeja pesulan omistajien, eli sairaanhoitopiirien ja kuntayhtymien toiveesta.

Krista Lihvonen-Hietakallio

Kangasmaskit valmistetaan samasta materiaalista kuin lääkärintakit.
Kangasmaskit valmistetaan samasta materiaalista kuin lääkärintakit.

Kangasmaskin hinta on noin 4–5 euroa kappale

Etelä-Kymenlaaksoon kangasmaskit on tilattu lahtelaiselta Helemed oy:lta.

– Suurin osa Kymsotelle meiltä lähteneistä maskeista on valmistettu Lahdessa, Helena Porkka Helemedistä kertoo.

Sairaalakäyttöön tarkoitettu mikrokuitukangas, josta maskit ommellaan, tulee Saksasta.

Helemedin kangasmaskit pestään Kymsoten yksiköissä 90 asteen pesuohjelmalla.

– Jos kaikki kangasmaskit pestäisiin pesulassa, niiden kierto kestäisi liian kauan aikaa. Nyt ne saadaan nopeasti takaisin käyttöön, Kymsoten turvallisuuspäällikkö Jarno Rämä sanoo.

Rämä kertoo, että kangasmaskit maksavat 4–5 euroa kappaleelta.

Suositus vaihtamisesta eri kuin käytäntö

Hygieniakoordinaattorien esimies Oili Ström Kymsotesta kertoo, että kankaisen suu-nenäsuojuksen vaihtamista suositellaan jokaisen asiakkaan jälkeen. Strömin mukaan samaa kangasmaskia voi kuitenkin käyttää usean eri asiakkaan kanssa, kunhan sitä käytetään oikein.

– Maskia ei saa kosketella, kun se on kasvoilla. Se täytyy vaihtaa heti, kun se kostuu. Kostuminen riippuu ihan henkilöstä. Jotkut joutuvat vaihtamaan kangasmaskia useammin kuin toiset.

Kokonaista työpäivää ei samalla kangasmaskilla kuitenkaan pärjää kukaan. Strömin mukaan vaihto tapahtuu luontevasti ainakin ruoka- ja kahvitaukojen aikana niissä yksiköissä, missä kangasmaskeja on riittävästi.

– Joissain laitoksissa voi olla rajattu määrä kangasmaskeja työvuoroa kohden.

Kangasmaskin käyttö terveydenhuollossa

Kangasmaskien käyttö terveydenhuollossa Suomessa perustuu sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistukseen.

Hoitoalan tutkimuskeskus Hotus ei suosittele kangasmaskien käyttöä. Sen tutkimuksen mukaan kankaiset kasvomaskit suojaavat heikosti viruksilta, vaikkakin maskien laaduissa on eroja. Hotuksen mukaan maski pitäisi vaihtaa myös jokaisen potilaan tai asiakkaan jälkeen.

Maailman terveysjärjestö WHO linjasi, että kankaiset maskit ovat tyhjää parempia, mutta niiden käyttö vaatii riittävän selkeän ohjeistuksen ja niihin liittyvien riskien tiedostamisen.

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tuoreen tutkimuksen mukaan kangasmaski ei suojaa maskin käyttäjää altistumasta viruksille, mutta sillä voi suojata lähiympäristöään tartunnalta. VTT muistuttaa, että kangasmaski vaihdetaan puhtaaseen puolen tai vähintään tunnin välein ja maskit pestään käytön välillä tehokkaasti esimerkiksi valkopesuohjelmalla.

Saija Kauhanen ja STT