Rannikkovesien sinilevämäärät vähäisiä — siitepölykertymiä paikoitellen runsaasti

Leena Sallinen

Kaakkois-Suomen järvissä on havaittu männyn siitepölykertymiä.
Kaakkois-Suomen järvissä on havaittu männyn siitepölykertymiä.

Kaakkois-Suomen sisä- ja rannikkovesillä ei ole juuri tehty sinilevähavaintoja. Veden pinnalle on kertynyt paikoitellen runsaasti siitepölyä.

Itäisen Suomenlahden rannikkovesillä ei tällä viikolla havaittu sinilevää pintavedessä, mutta aiempien viikkojen tapaan levähippuja todennäköisesti esiintyy vähäisinä määrinä syvemmissä vesikerroksissa ulkosaaristoalueella. Lisäksi merivartiosto on havainnut Kilpisaaren rantavesissä pohjasta irronnutta rihmamaista levää.

Tällä viikolla Kaakkois-Suomen ainoa sinilevähavainto on tullut Iitin Urajärveltä, jossa alkuviikosta todettiin vähäinen määrä levää. Lappeenrannan Haapajärvellä havaittiin hieman levää viime viikolla, mutta ajantasaista tietoa ei tällä hetkellä ole.

Useilla järvillä veden pinnalle on muodostunut kellertäviä kertymiä männyn siitepölyä. Siitepölykertymiä on havaittu myös ainakin Virolahden edustan rannikolla.

Pintaveden lämpötila on tällä hetkellä Kaakkois-Suomen järvissä 14-16 astetta, joka on tavanomaista alhaisempi lukema. Itäisellä Suomenlahdella pintaveden lämpötilat on ulkosaaristossa yhä 11–12 astetta ja rannikon suojaisissa lahdissakin vain 13 asteen tuntumassa.

Yleisöhavaintoja sinilevistä ei Kaakkois-Suomen sisä- tai rannikkovesiltä ole toistaiseksi tullut. Tehdyt levähavainnot voi ilmoittaa Kaakkois-Suomen levälinjalle puhelimitse numeroon 040 767 5388 tai sähköpostitse osoitteeseen levaseuranta.kaakkois-suomi(at)ely-keskus.fi.

Ajantasaiset levätilannetiedot ovat nähtävillä Järviwiki-sivustolla, jonne voi lisätä myös lisätä ja tallentaa yleisöhavaintoja älypuhelimen avulla.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.