Outlet-kylä Zsarin selvitystila on päättynyt – Liikkeet ovat auki, ja viimeistään ensi viikolla avautuu taas uusi liike

Väliaikaisen johtajan mukaan Zsarilla menee olosuhteisiin nähden kohtuullisesti.

Jukka Lehtoranta

Zsar outlet-kylän selvitystila on päättynyt. Arkistokuva.
Zsar outlet-kylän selvitystila on päättynyt. Arkistokuva.

Outlet-kylä Zsar ei ole enää selvitystilassa. Zsarin väliaikainen johtaja Petteri Terho kertoo, että yhtiökokous päätti selvitystilan lopettamisesta kolmisen viikkoa sitten. Zsar Oy hakeutui vapaaehtoisesti selvitystilaan kesällä.

– Se oli tietyllä tapaa tekninen vaihe rahoituksen järjestelemistä varten. Selvitystila ei vaikuttanut mitenkään operatiiviseen toimintaan, sanoo Terho.

Yhtiön tämänhetkistä taloustilannetta Terho ei halua julkisuudessa avata.

– Minulla ei ole muutenkaan ollut tapanani kertoa yhtiön sisäisiä asioita julkisesti. Teemme kaikkemme, jotta saamme asiat järjestetyksi.

Terhon mukaan Zsarin tilanne ei nykytilanteessa ole millään muotoa helppo.

– Raja on ollut kiinni jo varsin kauan. Sanoisin kuitenkin, että olosuhteet huomioon ottaen meillä menee kohtuullisesti tai hyvin. Keskus on normaalisti auki ja liikkeet ovat auki. Juuri laskin, että meillä on kolmisenkymmentä liikettä, ja viimeistään ensi viikolla avautuu jälleen uusi.

Helpotusta maanvuokrista

Korona on tänä vuonna iskenyt pahoin Zsar-ostoskylään. Samaan aikaan, kun itäraja sulkeutui, myös suomalaisten ostoskyläkäynnit hiipuivat.

Ostoskylä pistikin keväällä portit kiinni pariksi kuukaudeksi. Sulun jälkeen Zsarin liikkeet ovat olleet avoimina, tosin niissä on saattanut olla koronaepidemian vuoksi supistettuja aukioloaikoja.

Sulun aikana Zsar ei perinyt ostoskylän liikkeiltä vuokria, vaan ainoastaan kulut vedestä, sähköstä ja lämmöstä.

Huhtikuussa Zsar haki Virolahden kunnalta helpotusta maavuokriin ja kertoi yhtiön olevan akuutissa kassakriisissä. Virolahden kunta vapauttikin Zsarin kuluvan vuoden osalta vuokranmaksusta. Vuokra on 142 000 euroa vuodessa. Lisäksi ensi vuoden maanvuokrien maksaminen siirrettiin vuoden 2021 loppuun.

Zsarin ostoskylän ensimmäisen vaiheen rakentaminen on maksanut noin 40 miljoonaa euroa, joten yhtiöllä on myös iso velkataakka rasitteena.

Kun Kymen Sanomat elokuussa uutisoi selvitystilasta, Petteri Terho kertoi yhtiön pyrkivän laajentamaan osakaspohjaa ja hankkimaan lainarahoitusta.

Jutusta kertoi ensimmäisenä Yle.

Juttua muokattu 30.10. klo 13, lisätty tieto, että asiasta on kertonut ensimmäisenä Yle.