Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö ei aio normipäivänä käyttää kravattia: "Innolla odotan, että pääsen käärimään hihat."

Sirviö aikoo ensimmäiseksi tarttua Kotkan sote-asioihin sekä kaupunkistrategiaan.

Linda Varoma

Esa Sirviö piipahti viikonloppuna katselemassa Langinkosken kuohuja ja maisemia. Aiemmin hän oli käynyt siellä vain kesällä.
Esa Sirviö piipahti viikonloppuna katselemassa Langinkosken kuohuja ja maisemia. Aiemmin hän oli käynyt siellä vain kesällä.

Kotkan uusi kaupunginjohtaja Esa Sirviö on Mänttä-Vilppulassa tehnyt viimeisiin päiviin asti töitä.

— Olen yrittänyt jättää pöydän niin puhtaaksi, kun se omalta osaltani on mahdollista. Minulla on ollut työuralla sellainen periaate, että mistään ei lähdetä takki auki kävelemään. Toki tällaisessa asemassa aina jää jotain kesken, Sirviö kertoo.

Viimeisellä viikolla Sirviön aikaa Mänttä-Vilppulassa on vienyt sote-uudistus. Sotessa riittää hänen mielestään vääntämistä niin Mänttä-Vilppulassa kuin Kotkassakin.

Peijakkaat yllättivät minut niin sanotusti housut kintuissa. — Esa Sirviö

Sirviö kertoo seuranneensa Kotkan ja Kouvolan välistä ”sapelien kalistelua”. Hänen mielestään rivit pitää saada puolin ja toisin suoraksi, jos mittava uudistus halutaan saada aikaiseksi. Se vaatii neuvottelua, ei hokkuspokkus-temppuja.

— Vapaaehtoisen sote-kuntayhtymän perustaminen on ajatuksena hyvä, kunhan siitä saadaan aikaiseksi malli, joka tyydyttää kaikkia osapuolia.

— Hallinnon väännöt eivät ole soten kannalta se oleellisin asia, vaikka hallinnon näkökulmasta puhutaan tärkeistä ja merkittävistä asioista. Aina pitäisi miettiä niitä kuntalaisia ja asiakkaita, kenelle palveluita tuotetaan. Loppukäyttäjä on kuningas.

Sirviö tietää kokemuksesta, että sote-asiat ovat hyvin herkkiä. Asiaa ei helpota se, että valtakunnallisella tasolla aina joku heittää uudistuksen rattaisiin kapuloita. Se vaikuttaa myös paikalliseen pohditaan.

Iso kaupunkikonserni perehtymishaasteena

Nyt Sirviö hyppää uuteen pestiin Kotkassa, eikä lasku näytä pehmeältä. Heti maanantaina luvassa on kaupunginhallituksen kokous, johon Sirviö on merkitty esittelijäksi.

— Viimeistään sunnuntai-iltana tai maanantaiaamuna perhosia on varmasti vatsassa. Innolla odotan, että pääsen käärimään hihat.

Kotkan ajankohtaisiin asioihin uusi kaupunginjohtaja on pyrkinyt perehtymään etukäteen, mutta toteaa nyt, että enemmänkin sitä olisi voinut tehdä. Hänen kokemustensa mukaan kestää puolesta vuodesta vuoteen päästä uuteen pestiin kunnolla sisään.

— Kotkan tapauksessa haastavuutta lisää se, että kaupunkikonserni on todella iso. Ylipäätään ensimmäisinä päivinä tietomäärä on valtava, sen jäsentämiseen menee oma aikansa.

Ensimmäiseksi Kotkassa Sirviö haluaa tarttua sote-asioihin sekä kaupunkistrategiaa. Kaupunkistrategian laadinta on hänen mielestään aloitettu jo mainiosti haastamalla asukkaita siihen mukaan. Kun sosiaali- ja terveyspalvelut jäävät kaupunkiorganisaatiosta pois, organisaatiorakennetta joudutaan muuttamaan.

Tulevaisuuden kunnan tehtävää pohtiessaan Sirviö käyttää klisettä: elinvoiman ylläpitäminen ja kehittäminen. Elinvoiman kannalta tärkeintä on perusinfran kuntoon laittaminen ja tiiviit yhteydet elinkeinoelämään.

— Kotkan koulujen tilannetta olen seurannut surullisella mielellä. Ilmeisesti osa kiinteistöistä ei ole edes vanhoja. Ongelmaan on onneksi tartuttu ja yritetty etsiä ratkaisuja, uusiakin ratkaisuja vielä tarvitaan.

Perhe muuttaa perässä

Kotkan kotiin on jo aiemmin tuotu yksi muuttokuorma ja viimeiset tavarat tulivat mukana viikonloppuna.

Sirviön perhe jää toistaiseksi Mänttä-Vilppulaan, jotta kahdeksatta luokkaa käyvä poika saa käydä kouluvuoden loppuun. Ratkaisematta on vielä, missä vaiheessa perhe muuttaa Kotkaan.

— Olemme keskustelleet asiasta, ja olen kysellyt kollegoilta ja ystäviltä neuvoja siitä, mikä olisi viisasta. Poika on muuten suhtautunut muuttoon iloisella mielellä, mutta tuossa iässä kaverit ovat tärkeitä.

Mänttä-Vilppulan Sirviö jättää haikein mielin. Haikeutta lisäsi työkavereiden järjestämät yllätysläksiäiset, joista Sirviöllä ei ollut aavistustakaan.

— Peijakkaat yllättivät minut niin sanotusti housut kintuissa. Se oli omannäköinen tilaisuus, rento, vilpitön ja hauska, mies myhäilee.

Maanantaina edessä on uudenlainen normipäivä. Mies kohtaa sen ilman kravattia.

Esa Sirviö

Kotkan kaupunginjohtaja.

Kotoisin Sotkamosta.

Opiskellut kansantaloustiedettä, yhteiskuntatieteiden maisteri.

Toiminut kolmen kunnan johdossa, Mänttä-Vilppulassa vuodet 2010—2018.

Perheessä vaimo ja 14-vuotias poika, edellisestä liitosta 16-vuotias tytär.