Kirjastoauton tulo on Alahovin päiväkodissa kuukauden kohokohta

Päiväkoti palkittiin vuoden kirjastoauton käyttäjänä Kotkassa.

Linda Varoma

Kirjastoauto vie lainattavat kirjat ihmisten lähelle.

Alahovin päiväkodin isommat lapset eli 4—5-vuotiaat ovat tottuneita kirjastoauton asiakkaita. Päiväkodissa on tapana, että lapset käyvät kirjastoautossa kerran kuussa. Kirjastoautoreissu on aina kuukauden kohokohta.

— Pitää jakaa vuorot, kuka saa painaa oven nappia mennessä ja kuka pois lähtiessä, kertoo lastentarhanopettaja Päivi Rissanen.

Lukeminenhan on lasten kielelliselle kehitykselle valtavan hyödyllistä.

Kirjastokori on kaikkien käytössä

Kukin lapsi saa valita kirjastoautosta 1—2 kirjaa. Päiväkodissa kirjat laitetaan kirjastokoriin, missä ne ovat kuukauden verran kaikkien käytettävissä.

— Kukaan ei saa omia mitään kirjaa, mutta tärkeimpiä ovat tietysti ne, mitkä on itse valinnut.

Lasten ohella myös päiväkodin henkilökunta valitsee joka kuukausi muutaman kirjan.

— Sellaisia, mitä käytetään unikirjoina tai jotain kulloiseenkin teemaan sopivaa — nyt esimerkiksi joulukirjoja.

Monella perheellä iltasatuperinne

Rissasen käsityksen mukaan monissa perheissä luetaan lapsille ainakin iltasatu. Päiväkodissa toivotaan, että kirjastoautovisiitit ja kirjojen lainaaminen tutustuttavat lapsia osaltaan kirjojen maailmaan.

— Lukeminenhan on lasten kielelliselle kehitykselle valtavan hyödyllistä. Kannattaa lukea erilaisia tekstejä: satuja, loruja ja runoja, sanoo Rissanen.

Kirjan ympärille syntyy rinki

Kirjastokori, josta lapset saavat hakea kirjoja selailtavaksi, on Rissasen mukaan varsin suosittu.

— Usein käy niin, että yksi hakee kirjan ja 3—4 menee siihen ympärille katselemaan.

Päiväkoti-ikäisten kanssa ei vielä aktiivisesti tavoitella varsinaista lukemaan oppimista, mutta niinkin saattaa käydä.

— Loppukeväästä alkavat ehkä kiinnostua kirjaimista. Ja toki jotkut lapset, joilla on isompia sisaruksia, saattavat oppia lukemaan vähän siinä sivussa, kertoo Rissanen.

Lapset esiintyivät palkintojuhlassa

Alahovin päiväkodin ”kirjastoautoilu” on pantu merkille myös Kotkan kirjastotoimessa. Kaupunginkirjastossa juhlittiin itsenäisyyspäivän aattoa valitsemalla jokaisesta toimipisteestä vuoden kirjastonkäyttäjä, ja Alahovin päiväkoti tuli valituksi kirjastoauto Ilonan vuoden kirjastonkäyttäjäksi.

— Olimme siellä lasten kanssa ottamassa palkintoa vastaan. Mukana oli myös työparini — lastenhoitaja — ja yksi opiskelija. Lapset myös esiintyivät tilaisuudessa, kertoo Päivi Rissanen.

Muitakin palkittiin

Vuoden kirjastonkäyttäjiksi valitut ovat aktiivisia, positiivisia ja osallistuvia kirjastonkäyttäjiä. Edellisen kerran vuoden kirjastonkäyttäjiä palkittiin vuonna 2013.

Karhulan kirjastosta palkittiin Marja-Terttu Heijari ja Keijo Heijari, Karhuvuoren kirjastosta Veikko Turunen, pääkirjaston aikuisasiakkaista Timo Heikkilä ja lasten ja nuorten puolelta Räsäsen perhe.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet