Kaunissaaren vesijohtohanke sai ELY-keskukselta 250 000 euron rahoituksen – Tavoitteena aloittaa rakentaminen tänä vuonna

Vesijohdon suunnittelu on loppuvaiheessaan.

Linda Varoma

Runkovesijohto varmistaa puhtaan veden saannin Kaunissaaressa ympärivuotisesti.
Runkovesijohto varmistaa puhtaan veden saannin Kaunissaaressa ympärivuotisesti.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus myönsi Kymen Vesi Oy:lle 250 000 euroa maaseutuohjelman rahoitusta Pyhtään saaristossa sijaitsevan Kaunissaaren vesihuollon kehittämishankkeeseen. Summa on puolet hankkeen arvioiduista kokonaiskustannuksista.

Kesäkuun alussa Aluehallintovirasto myönsi Kymen Vedelle luvan vesijohdon rakentamiseen Mussalosta Kaunissaareen. Kymen Veden perusteena hankkeelle on sen varmistaminen, että saarella olisi saatavilla puhdasta vettä ympäri vuoden.

Kaunissaaren vesihuoltohankkeelle ELY-keskuksen myöntämä rahoitus oli suurin yksittäinen huhti-kesäkuussa myönnetty maaseutuohjelman tuki. Yhteensä Kaakkois-Suomen ELY-keskus ja Leader-ryhmät myönsivät maaseutuohjelman rahoitusta 1,15 miljoonaa euroa.

Rakennushommiin tämän vuoden puolella

Hankkeen toteuttaja Tatu Hiltunen Kymen Vedeltä kertoo, että vesijohdon suunnittelu on nyt loppusuoralla.

– Suunnitelma saadaan lopullisesti valmiiksi viimeistään syyskuussa. Sen jälkeen tehdään kilpailutus, ja tavoitteena on käynnistää rakennustyö vielä tämän vuoden puolella.

Hiltusen mukaan rakennustöiden tarkempi aikataulu riippuu muun muassa siitä, minkälaisia tarjouksia kilpailutuksen kautta saadaan sekä valittavan urakoitsijan aikataulusta.

Rakennettava runkovesijohto on tarkoitus liittää Kaunissaaren olemassa olevaan jakeluverkostoon. Saarelle aiotaan myös perustaa jakeluverkostosta vastaamaan Kaunissaaren vesiosuuskunta.

Hiltunen kertoo, että hankkeen rahoituksesta toiset 250 000 euroa katetaan yksityisellä rahoituksella, eli käytännössä saarelaisten ja kiinteistönomistajien maksamana. Sopimuksia vesiliittymistä on jo tehty kiinteistönomistajien kanssa, joille vedenjakelu saareen toimii nykyisen, Kymen Veden omistaman järjestelmän kautta.

Kaunissaaressa on arvioitu olevan noin 200 kesäasukasta ja 50 veneilijää vilkkaimpaan aikaan. Vakituisia asukkaita on 5–10. Saarella on myös yritystoimintaa: kesäisin siellä toimii ravintola Kaunissaaren Maja, kahvila Merituuli ja Kaunissaaren kauppa.