B-luokan kilpailun voittanut Kapitan Borchardt saapui Kantasatamaan ensimmäisenä

Linda Varoma

Harjoittelijat Martyna Burylo ja Carl Medbrant kiristävät purjeiden kiinnitystä. Kapteeni Wojtek Zientara valvoo.

Taitava kapteeni osaa puristaa aluksestaan parhaat mehut irti säällä kuin säällä. Näin uskoo kapteeni Wojtek Zientara, joka kipparoi Puolan lipun alla purjehtivan Kapitan Borchardtin B-luokan voittoon. Alus oli myös koko kilpailun nopein.

— Suurimman osan kilpailusta tuuli hyvin vähän, Zientara kertoo.

Alus saapui Kotkan satamaan ensimmäisenä tiistaina. Kun alus on satamassa, tehtävää on enää hyvin vähän. Mikäli harjoittelija Carl Medbrantia on uskominen, Kapitan Borchardtilla on lähinnä juhlittu satamaan saapumisen jälkeen. Tunnelma aluksella on varsin rento.

— Tämä oli toinen purjehdukseni, oli todella kivaa. Parasta oli kun tyyli välillä yltyi ja aluksella oli säpinää, Ruotsin Halmstadista kotoisin oleva Medbrant kertoo.

Kapitan Borchardt kuljettaa 24-henkistä miehistöä, joista 9 on vakituista miehistöä ja 13 harjoittelijaa. Harjoittelijat ovat saaneet kiivetä mastoon halutessaan, mutta aluksen käsittely ja purjeiden laskeminen onnistuu kannelta käsin.

Matka Halmstadista Kotkaan on ollut ruotsalaisille harjoittelijoille ja puolalaiselle miehistölle kulttuurien kohtaamisen aikaa.

— Suurimman osan ajasta miehistön jäsenet huusivat minulle puolaa, enkä ymmärrä siitä mitään, Medbrant nauraa, eikä selkeästi ole tosissaan.

Kapitan Borchardt rakennettiin Hollannissa vuonna 1918. Tuolloin alukseni nimi oli Nora. Ensimmäiset kuusi vuotta alus toimi rahtilaivana pelkkien purjeiden varassa.

Nykyiseen olomuotoonsa alus päätyi vuoden 1989 jälleenrakennuksen myötä. Tuolloin alus nimettiin Najadeniksi ja sen kotisatama oli Tukholma. Puolalle laiva myytiin vuonna 2011.

Sail Training Internationalin sivuilta voit seurata kilpailun tuloksia.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.