Kotka-Kymin seurakunnan alijäämä ennakoitua pienempi – Hovinsaaren seurakuntatalo vaihtamassa omistajaa

Seurakuntatalosta on tehty 150 000 euron ostotarjous.

Kimmo Seppälä

Hovinsaaren seurakuntatalo on vaihtamassa omistajaa.
Hovinsaaren seurakuntatalo on vaihtamassa omistajaa.

Kotka-Kymin seurakunta teki taloudellisesti pienen tappion viime vuonna. Vuoden 2019 tilinpäätökseen alijäämää kertyi 24 000 euroa. Talousarviossa oli varauduttu pahempaankin, noin 120 000 euron alijäämään.

– Siinä mielessä voidaan puhua nollatuloksesta, talousjohtaja Jari-Pekka Väisänen kommentoi tilinpäätöstä keskiviikkona.

Väisänen muistutti, että seurakunnan taloudellinen tilanne olisi todennäköisesti huonompi ellei kulukuuria olisi aloitettu aiemmin. Seurakunta on pyrkinyt säästämään henkilöstökuluissa noin miljoonaa euroa viimeisen kolmen vuoden aikana.

– Henkilöstösuunnitelman tavoitteessa on pysytty. Se on viimeisiä kymppitonneja vaille valmis

Painetta kustannusten hallinnalle on myös jatkossa.

– Jos suitsista päästetään irti, tilanne menee helposti heikompaan suuntaan, Väisänen vertasi.

Seurakuntatalosta luopumista esitettiin jo vuoden 2012 kiinteistöselvityksessä.

Velaton seurakunta

Seurakunnan tuloista 80 prosenttia koostuu kirkollisveroista ja valtionrahoituksesta. Vajaa 20 prosenttia kertyy toimintatuotoista, jotka ovat suurimmalta osin vuokratuottoja.

Tulopohja rapautuu vääjäämättä jäsenmäärän laskiessa, vaikka viime vuonna kirkollisverotuotto (8,27 miljoonaa euroa) nousi aavistuksen edellisvuodesta. Asiaa selittää lähinnä seurakuntaan kuuluvien ihmisten ansiotulojen kasvu yleisen taloustilanteen pönkittämänä.

Valtionrahoitus on tarkoitettu seurakunnan lakisääteisistä tehtävistä selviytymiseen. Näitä tehtäviä ovat hautaustoimi, väestökirjanpito ja kulttuurihistoriallisten rakennusten ja irtaimiston ylläpito. Valtionrahoitus (noin miljoona euroa) on pysymässä suurin piirtein ennallaan tänä vuonna.

. Mariankadun seurakuntakeskuksen asunto-osan peruskorjaukseen otetun lainan viimeinen lyhennyserä kuitattiin viime vuonna.

Tulevina vuosina suurin investointi tulee olemaan Kotkan kirkon peruskorjaus, jonka alustava hinta on 1,4 miljoonaa euroa. Remontin suunnittelu alkaa ensi vuonna.

Seurakuntatalosta tarjottiin 150 000 euroa

Kotka-Kymin seurakunnalla ei ole tällä hetkellä pitkäaikaista lainaa.

Seurakunta on luopumassa Hovinsaaren seurakuntatalosta. Kiinteistö on ollut myynnissä nettihuutokaupassa. Määräaikaan mennessä korkeimman ostotarjouksen, 150 000 euroa, jätti Suomen Sähkömestarit Oy. Kirkkoneuvosto esittää kirkkovaltuustolle, että se hyväksyisi tarjouksen. Kirkkovaltuustossa päätökseen vaaditaan määräenemmistö.

Seurakuntatalossa on toimitilojen lisäksi kahdeksan asuntoa. Kiinteistön kokonaisala on noin 1589 neliötä.

Seurakuntatalosta luopumista esitettiin jo vuoden 2012 kiinteistöselvityksessä, jonka puitteissa kiinteistömassaa on kevennetty. Esimerkiksi Ruonalan seurakuntatalo myytiin viime vuonna. Päivitetty kiinteistöstrategia esittää muun muassa Sunilan ja Aittakorven seurakuntataloista ja Mariankadun seurakuntakeskuksesta luopumista.

Seurakunta toimii kriisienkin aikana

Keskiviikon tiedotustilaisuus järjestettiin ajan hengessä etäyhteytenä. Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Heikki J. Oksanen sanoi, että kriisin aikana seurakunnan työn merkitys vain kasvaa, vaikka kokoontumisia on peruttu tai siirretty myöhempään ajankohtaan koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Jumalanpalvelukset järjestetään toistaiseksi verkossa, mutta Kotkan, Kymin ja Langinkosken kirkot pidetään osan aikaa avoinna.

Seurakunnan työntekijät ovat tavoitettavissa myös puhelimitse ja sähköpostilla. Ruokajakelu ja diakoniarahaston taloudellinen apu toimivat normaalisti. Avun perille toimittamisesta sovitaan tapauskohtaisesti.

Kaupungin ja seurakunnan yhteisestä diakoniarahastosta voi hakea elämän eri kriisitilanteissa lainaa (200-2000 euroa), jos luottotiedot ovat kunnossa.