Haminan kansalaisopisto ja Jamilahden kansanopisto aiotaan yhdistää Haminan kaupungin liikelaitoksesksi

Sulauttamisella haetaan joustavuutta ja synergiaetuja.

Antti-jussi Larvio

Yhdistymisen jälkeenkin opiskelu jatkuu myös Jamilahden kansanopiston nykyisissä tiloissa.
Yhdistymisen jälkeenkin opiskelu jatkuu myös Jamilahden kansanopiston nykyisissä tiloissa.

Haminan kansalaisopisto ja Jamilahden kansanopisto ovat yhdistymässä. Opistojen yhteistyö- ja yhdistymismahdollisuuksia selvittänyt työryhmä on päätynyt esittämään opistojen yhdistämistä Haminan kaupungin liikelaitokseksi.
Jamilahden kansanopiston toiminnanjohtaja-rehtori Sanna Gangon mukaan liikelaitos on nähty nykytilanteessa toimivimmaksi vaihtoehdoksi, kun opistojen toimintaa halutaan kehittää ja turvata.

— Liikelaitoksen hyviä puolia opistojen toiminnan kannalta on, että  joustavuus ja nopeus säilyvät toiminnassa. Sehän on vapaan sivistystyön yksi merkittävä ominaisuus, että koulutusta pystytään järjestämään lyhyelläkin varoitusajalla.
Myös toiminnan kustannusten osalta liikelaitosmalli on arvioitu Gangon mukaan paremmaksi kuin esimerkiksi yhdistysmalli, jota myös selviteltiin.

— Taloudellisuus ja toiminnallisuus saadaan parhaiten liikelaitoksessa natsaamaan yhteen. Syntyy synergiaetuja, jotka merkitsevät säästöä hallinnossa ja mahdollisuuden suunnata rahaa enemmän toiminnan kehittämiseen.

Maakuntauudistus vauhdittaa

Gangon mukaan opistojen yhdistymistarve on ollut jo pidemmän aikaa olemassa. Muun muassa maakuntauudistuksen myötä sivistyksen ja koulutuksen painoarvo kunnissa on kasvamassa ja tällöin myös vapaalta sivistystyöltä vaaditaan reagointia.

Gangon mukaan Haminan kansalaisopiston ja Jamilahden kansanopiston toimintakyky uuden tilanteen edessä ei tulisi erillään olemaan niin hyvä kuin yhdistettynä liikelaitokseksi.

Tilat säilyvät

Jamilahden kansanopisto toimii Jamilahdessa sijaitsevissa tiloissa, jotka omistaa opistoa ylläpitävä Karjalan Evankelinen Seura. Gangon mukaan opistojen yhdistyminen ei tule vaikuttamaan tilojen käyttöön eikä omistukseen, vaan liikelaitos tulee olemaan niiden vuokralainen.

Koulutustoimintojen siirtyessä liikelaitokselle opistojen henkilökunta siirtyy liikkeenluovutuksen periaatteilla uudelle työnantajalle.

Karjalan Evankelisen Seuran hallitus on päättänyt jatkaa yhdistymisneuvotteluja Haminan kaupungin kanssa. Seuran osalta yhdistymisen ratkaisee yhdistyksen yleinen kokous toukokuussa.

Haminan hyvinvointivaliokunta hyväksyi tiistaina omalta osaltaan yhdistymisen ja päätti lähettää asian edelleen kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston käsittelyyn.

Tavoitteeksi yhdistymiselle on asetettu vuoden 2019 alku.

Yhdistettävät opistot


Haminan kansalaisopisto
• Vapaan sivistystyön lyhytkursseja noin 350 kurssia/lukuvuosi.
Valtionosuustunteja noin 9000.
• Noin 2500 opiskelijaa/lukuvuosi.
• Budjetti noin 1 000 000 €, josta valtionosuus 760 000 €.
• Toimialueena Hamina, Virolahti, Miehikkälä

Jamilahden kansanopisto
• Vapaan sivistystyön pitkäkestoinen koulutus, 5-8 kurssia/lukuvuosi.
• Sisäoppilaitos
• Toimialueena Hamina
• Opiskelu päätoimista
• Noin 100 ympärivuotista opiskelijaa
Budjetti v. 2016 noin 650 000 €, josta valtionosuus noin 280 000 €
Lähde: Selvitys Haminan kansalaisopiston ja Jamilahden kansanopiston yhteistyöstä ja yhdistymisestä.