Kymsote patistaa yhä laajemmin etätöihin, työpaikan kahvihuone on nyt riskialtis paikka – Kotkan ja Haminan kaupungit ohjeistavat kaikki kynnelle kykenevät etäilemään, myös satamassa tiukennetaan taas sääntöjä

Kansainvälisellä Andritzilla myyntityötä tehdään kotikonttoreista.

Kimmo Seppälä

Satamassa ei kaikkia töitä voi tehdä etänä.
Satamassa ei kaikkia töitä voi tehdä etänä.

Koronatartuntatilanne on edennyt Kymenlaaksossakin kiihtymisvaiheeseen ja se on käynnistänyt monilla työpaikoilla keskustelun etätöihin palaamisesta. Myös pääministeri Sanna Marin suosittelee etätöiden tekemistä kaikille, jotka työnkuvansa puolesta niitä voivat tehdä.

Johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa toteaa, että Kymsote suosittelee etätyön tekemistä aina silloin, kun se on työn kannalta mahdollista ja järkevää.

– Etätöistä tulee sopia oman esimiehen kanssa

Koronatartuntoja kahvihuoneista

Työpaikalla koronatartuntojen lähde voi löytyä kahvihuoneesta.

– Ainakin terveydenhuollon työpaikoilla tartunta saadaan usein muusta kuin potilastyöstä, esimerkiksi kahvihuoneista, kanslioista ja muista vastaavista tiloista, jos turvaväli ei toteudu, sanoo Mäntymaa.

Maskia pitäisi pitää siis muussakin kuin potilastyössä. Kahvihuoneissa ja ruokaillessakin pitäisi muistaa turvavälit.

– Maskin käyttämistä suosittelemme sisätyössä ja ruuhkaisessa ulkotyössä sekä myös ulkona tehtävässä asiakastyössä. Yksin omassa huoneessa tai väljässä ulkotyössä maskin käyttäminen ei ole tarpeen.

Kotkan kaupungilta vahva suositus etätöille

Kotkan kaupungin henkilöstöjohtaja Minna Uusitalo sanoo, ettei hänellä ole tarkkaa tietoa etätöissä olevien ihmisten määrästä.

– Elokuulta asti on ollut voimassa suositus, että etätöissä oltaisiin mahdollisimman paljon. Työpaikallaan ihmiset ovat käyneet vuorotellen, etteivät kaikki altistu kerralla, jos jollakin työntekijällä sattuisikin olemaan koronatartunta.

Torstaina kaupungin työntekijöille lähetettiin tiedote, jossa korostettiin etätyön tärkeyttä.

– Parhaimmillaan tai pahimmillaan meidän työntekijöistämme oli keväällä etätöissä noin 40 prosenttia. Silloin koulutyökin tehtiin etänä.

Kaikkea työtä ei voi tehdä etätyönä.

– Esimerkiksi varhaiskasvatuksen parissa työskentelevät eivät voi tehdä työtään kotoaan käsin.

Uusitalo oli itsekin torstaina etätöissä kotonaan.

– Olen ollut osan viikosta etätöissä kotona ja osan työpaikallani.

Raimo Eerola

Haminan kaupungin henkilöstöpäällikkö Päivi Muurman kertoo, että asiantuntijatehtävissä toimivilta ja toimistotehtävissä olevilta etätyöt ovat sujuneet hyvin.
Haminan kaupungin henkilöstöpäällikkö Päivi Muurman kertoo, että asiantuntijatehtävissä toimivilta ja toimistotehtävissä olevilta etätyöt ovat sujuneet hyvin.

Marraskuun alusta lähtien olemme taas suositelleet etupäässä etätöiden tekemistä. — Päivi Muurman

Asiantuntijatehtävät ja toimistotyöt etänä

Haminan kaupungin henkilöstöpäällikkö Päivi Muurman kirjoitti torstaina kaupungin työntekijöille viestin.

– Marraskuun alusta lähtien olemme taas suositelleet etupäässä etätöiden tekemistä. Tänään kirjoittamassani viestissä on aikaisempaa vahvempi suositus etätöiden tekemisestä. Kaikki vaan etätöihin, jotka etänä voivat työskennellä.

Muurman kertoo, että esimerkiksi asiantuntijatehtävissä ja toimistotöissä olevilta ovat etätyöt sujuneet hyvin.

– Työvälineet ovat kunnossa ja esimerkiksi kokousten pitäminen on onnistunut hyvin. Niissä kokouksissa, joita ei ole voinut järjestää etänä, ovat osallistujat käyttäneet maskia ja muistaneet turvavälit.

Terveysasiat otetaan vakavasti

Muun muassa Karhulassa toimivan Andritz Oy:n toimitusjohtaja Kari Tuominen kertoo, että kansainvälisessä yrityksessä yli puolet työntekijöistä on etätöissä.

– Meillä on suositus, että kaikki, joiden työnkuva sen sallii, tekevät etätöitä. Ja kotonahan voi tehdä kaikkea, mitä toimistollakin. Myyntityöt ja erilaiset kokoukset onnistuvat hyvin etänäkin. Tuotannon puolella työskentelevät eivät voi olla etätöissä.

Tuominen toteaa, että yhtiössä kuunnellaan tarkasti viranomaisten suosituksia ja määräyksiä.

– Haluamme ottaa terveysasiat vakavasti.

Kimmo Seppälä

Andritzin työntekijät ovat tehneet myyntityötä myös kotikonttoreistaan.
Andritzin työntekijät ovat tehneet myyntityötä myös kotikonttoreistaan.

Sataman toimistossa toimii vuoroviikkojärjestely

Myöskään satamassa kaikkia töitä ei voi tehdä etänä.

– Kentällä työskentelevät eivät voi olla etätöissä, mutta olemme hoitaneet asiat niin, etteivät vuorot kohtaa toisiaan. Meillä tehdään töitä viidessä eri vuorossa, kertoo Haminan – Kotkan sataman toimitusjohtaja Kimmo Naski.

Naski sanoo, että satamassa on seurattu alueellisen koronatilanteen kehittymistä ja etätöissä olevien työntekijöiden määrä on vaihdellut tilanteen mukaan.

– Keväällä toimiston väki oli vuoroviikoin etätöissä ja työpaikalla. Elokuussa kaikki tulivat takaisin lähityöhön. Kun koronatilanne paheni Kouvolassa, siirtyivät Kouvolassa asuvat työntekijämme etätöihin.

Viime päivien tapahtumat Etelä-Kymenlaaksossa tiukentavat taas sääntöjä.

– Ensi viikon alusta lähtien palaamme toimistolla taas vuoroviikkosysteemiin. Terveys edellä tässä on mentävä.

Suominen Johanna

Työpaikalla koronatartuntojen lähde voi löytyä kahvihuoneesta. Arkistokuva.
Työpaikalla koronatartuntojen lähde voi löytyä kahvihuoneesta. Arkistokuva.