Puuskissa myrskylukemiin yltynyt tuuli on kaatanut puita ja nostanut vedenpintaa – Luovin leirikeskus jäi päivällä saarroksiin ojien tulviessa tielle

Puuskissa myrskylukemiin noussut tuuli on kaatanut eteläisessä Kymenlaaksossa tänään puita ja katkonut sähköjä. Lounaasta puhaltava tuuli on myös nostanut vedenpinnan korkeuden selvästi normaalitason yläpuolelle.

Vedenpinnan kohoaminen on aiheuttanut paikoin tulvia. Luovin leirikeskukseen johtava Luovintie oli päivällä poikki, kun ojat tulvivat tielle. Luovissa työhyvinvointipäivää viettänyt ryhmä oli hetken saarroksissa, ja asiasta ilmoitettiin pelastuslaitokselle. Tilanne ei kuitenkaan vaatinut evakuoimista ja vesi laski päivän kuluessa omia aikojaan.

Etelä-Kymenlaakson voimakkaimmat puuskat – 23,2 metriä sekunnissa – on tänään mitattu Haapasaaressa. Rankissa tuulen nopeus nousi puuskissa 22,2 metriin, Pyhtään lentokentän mittauspisteellä 19,5 metriin ja Virolahdella 19,3 metriin.

Kymenlaakson pelastuslaitoksella on torstain aikana ollut lähes kuusikymmentä myrskytuhoihin liittynyttä tehtävää. Suurin osa tehtävistä on liittynyt kaatuneisiin puihin, kerrotaan Kymenlaakson pelastuslaitoksen tiedotteessa. Puita on kaatunut maanteille, rakennusten pihoille ja sähkölinjoille eri puolilla Kymenlaaksoa.

Pelastuslaitoksen tilannekeskus oli miehitettynä iltapäivän ja tehtäviä hoidettiin usean pelastusyksikön voimin.

Kymenlaakson Sähköverkon toiminta-alueella oli pahimmillaan viitisentuhatta sähkötöntä asiakasta. Kahdeksan aikaan illalla sähköttömiä asiakkaita oli hieman yli 1 100.

Sähköyhtiön tuoreen tiedotteen mukaan pahin myräkkä on jo ohittanut Kymenlaakson Sähköverkon alueen, mutta merialueilla puuskat voivat vielä yltyä koviksi iltakymmeneen saakka.

Kimmo Seppälä

Sapokassa Tulikukon viereisellä veneenlaskurampilla vesi kurotteli torstai-iltana melko korkealla.
Sapokassa Tulikukon viereisellä veneenlaskurampilla vesi kurotteli torstai-iltana melko korkealla.

– Alueellamme on tällä hetkellä 10 keskijännitevikaa, joista valtaosa saadaan korjattua illan aikana ja Kotkan ja Pyhtään saaristokohteet perjantaina aamupäivällä aamun valjetessa, kertoo käyttöpäällikkö Saku Mässeli tiedotteessa.

Sekä keskijännite- että pienjännitevikoja korjataan pitkälle yöhön ja jatketaan perjantaina. Sähkönjakelun vikatilanteita on esiintynyt koko verkkoalueella, eniten kuitenkin Askola–Orimattila- ja Hamina–Luumäki-alueilla.

Haminassa meriveden pinta oli korkeimmillaan yli 90 senttiä normaalitason yläpuolella. Hieman ennen kahdeksaa illalla lukema oli +67 senttimetriä.

Kimmo Seppälä

Kuusiseen johtava aallonmurtaja työssään torstai-iltana.
Kuusiseen johtava aallonmurtaja työssään torstai-iltana.

Huomenna huono ajokeli

Huomenna perjantaina Kymenlaaksossa on voimassa varoitus huonosta ajokelistä. Ilmatieteen laitoksen mukaan ajokeli muuttuu huonoksi keskiyöstä alkaen lumi- tai räntäsateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttua täydennetty kello 20.45 Kymenlaakson Sähkön tuoreen tiedotteen perusteella.